Meniu principal

Ziua Culturii Naționale, celebrată în toată țara

Ziua Culturii Naționale, celebrată în toată țara

Spectacole, simpozioane, lansări de carte şi vernisaje, vor avea loc, luni, în toată ţara, precum şi în comunităţile de români din diaspora, de Ziua Culturii Naţionale, marcată în fiecare an odată cu celebrarea naşterii lui Mihai Eminescu. Sărbătoarea este pusă în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, iar identitatea şi unitatea naţională au reprezentat o preocupare constantă în opera publicistică a lui Eminescu.

La Ipoteşti, în judeţul Botoşani, satul unde s-a născut poetul, se poate vizita Casa Memorială care a fost recent renovată şi consolidată – ne-a informat managerul Memorialului, Ana Sainenco. De asemenea, la Biserica Sfinţii Arhangheli „Mihail şi Gavril” din localitate va fi oficiat un „Te Deum” şi, ulterior, vor avea loc ceremonia de înmânare a premiului naţional de poezie „Mihai Eminescu”, Opus Primum, ajunsă la a 30-a ediţie, şi un recital de muzică clasică.

Şi la Chişinău sunt programate mai multe evenimente culturale dedicate naşterii lui Mihai Eminescu, întrucât, pe ambele maluri ale Prutului, 15 ianuarie reprezintă Ziua Culturii Naţionale.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.