Meniu principal

Zi mare la CCR: TuDorel Toader susține că președintele nu are dreptul de a bloca revocarea șefei DNA

CCR dezbate sesizările ICCJ, PNL şi USR asupra legii privind statutul magistraților

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale unde se dezbate sesizarea privind conflictul Guvern – Preşedinte pe tema revocării şefei DNA, că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi este unul exclusiv politic.

Toader a mai precizat că preşedintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă preşedintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorilor din funcţii de conducere, ci obligaţia, şi, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluţia de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

Reprezentantul Preşedinţiei la şedinţa CCR pe tema revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, a invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţionlă între preşedinte şi ministrul Justiţiei ca parte a Guvernului. Ea a spus că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedinte, care are atribuţii explicitate în Constituţie şi ministrul Justiţiei, care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege.

“Simpla nominalizare a unei autorităţi publice în Constituţie nu face din aceasta o autoritate care să aibă explicate atribuţiile ce îi revin in textul constituţional. Din acest punct de vedere nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României care are atribuţii explicitate in Constituţie şi ministrul justiţiei care îşi are atribuţiile prevăzute într-o lege”, a declarat Simina Tănăsescu.

Ea a explicat că atunci când vorbim de autorităţi publice constituţionale în sensul jurisprudenţei dezvoltate de Curtea Constituţională, “vorbim de acele autorităţi care îşi au atribuţiile explicitate in textul constituţional”, pentru a putea vorbi de un conflict juridic de natură constituţională.

“Ministrul justiţiei este un înalt demnitar al statului român. Este conducătorul unui minister, parte componentă a guvernului care e un organ colectiv. Autoritatea de rang constituţional care îşi are atribuţiile explicitate in Constituţie rămâne guvernul, nu ministerul justiţiei şi nu ministru justiţiei. El este o autoritate publică, neindoit, dar nu o autoritate publică de rang constituţional”, a explicat consilierul prezidenţial.

“Nu are cum să existe conflict juridic de natură constituţională nici pe capătul de cerere subsidiară pentru că între  preşedintele României şi guvernul României în speţa aceasta nu există raport juridic, nu s a întâmplat nimic între şeful statului şi guvern cu privire la chestiunea în discuţie. Sesizarea nu vizează un conflict, pentru că nu e niciun conflict”, a mai argumentat Tănăsescu.
Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, joi, sesizarea guvernului condus de Viorica Dăncilă privind existenţa unui conflict între Cabinet și preşedintele Klaus Iohannis ca urmare a respingerii cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şedinţa de plen a Curţii Constituţionale în care va fi dezbătută “cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Ministerul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedintele României, în subsidiar, cerere formulată de primul-ministru” este programată să înceapă la ora 12.00.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbăta trecută, că va merge personal la Curtea Constituţională când se va dezbate sesizarea, precizând că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut acest lucru. Toader consideră că preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia.

Întrebat care va fi argumentul forte pe care îl va invoca, el a răspuns: “Neconstituţionalitatea, comportamentul şi crearea unui blocaj instituţional între preşedintele României, pe de o parte, ministrul Justiţiei, parte a Guvernului în acelaşi timp”.

Solcitat să precizeze dacă în opinia sa şeful statului a încălcat Constituţia şi este pasibil de suspendare, el a spus că preşedintele a încălcat Constituţia, acesta fiind şi motivul sesizării Curţii, dar niciodată deciziile Curţii Constituţionale în astfel de cazuri nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul.

“Partea care sesizează CCR un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul. Să nu mă întrebaţi atunci de ce am solicitat, printre cele 20 de motive în cazul doamnei Kovesi încălcarea Constituţiei faptul că a provocat cele trei conflicte, din care a doua pronunţată de Curte, iar în unul, Curtea a arătat care e conduita de urmat de către DNA, pentru că acolo este vorba despre o încălcare repetitivă a Constituţiei. A fost vorba de trei conflicte, într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă că avem o altă premisă, o altă ipoteză prin raportarea autorităţilor la Constituţie”, a explicat ministrul Toader.

Ministrul Justiţiei mai spunea că el a venit cu argumente juridice pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a răspuns pur politic: “Raţionamentele şi argumentele de ordin constituţional le cunosc constituţionaliştii. Eu în ceea ce fac nu încerc să conving pe x sau pe y pentru că nu-i cunosc nivelul de înţelegere. Eu am venit cu argumente juridice şi de ordin managerial, domnul preşedinte a răspuns pur politic”.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea că nu are emoţii legat de sesizarea făcută la Curtea Constituţională în urma refuzului său de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, subliniind că nu există niciun conflict constituţional.

Ți-a plăcut articolul?





Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.