Meniu principal

Vlad Voiculescu îl acuză pe ministrul Sănătății de propagandă mincinoasă

Voiculescu, despre întâlnirea primăriței Firea cu cei doi medici demisionari: Figurație și poze. Nu îi pasă

Fostul ministru Vlad Voiculescu a reacționat vineri, după comunicatul emis de noul șef de la Sănătate, Florian Dorel Bodog, cu privire la ”situația dezastruoasă”, pe care ar fi găsit-o în minister în ceea ce privește stocurile de vaccinuri obligatorii pentru copii.

Vlad Voiculescu a ținut să-i reamintească ministrului Sănătății că este ”ministrul Sănătății tuturor românilor, nu este doar ministrul domnului Dragnea”, acuzându-l de propagandă mincinoasă.

”Îl rog respectuos să lase deoparte propaganda mincinoasă și să-și reamintească lucruri importante pentru toți românii, dar pe care domnia sa se pare că le-a uitat (în special punctul 4 de pe listă).

  1. Începând cu toamna lui 2016, pentru prima oară Ministerul Sănătății știe, săptămânal, exact situația stocurilor de vaccinuri existente în județe, la nivel de detaliu. Când am ajuns eu la Minister, nu știa deoarece această raportare nu se făcea regulat. Acum, domnul ministru Bodog are la dispoziție o aplicație electronică în care poate vedea săptămânal exact câte doze de vaccin sunt disponibile în fiecare județ, câte au fost distribuite medicilor de familie, câte au fost folosite, etc. Dacă a uitat domnul ministru, îi reamintesc adresa aplicației la care poate găsi aceste raportărihttp://dsp.ms.ro
  2. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, conform situației existente la nivelul lunii decembrie 2016, exista un stoc suficient pentru trei dintre ele: ROR (240213 doze vaccin rujeolic-rubeolic-oreion), BCG (213610 doze vaccin pentru prevenirea tuberculozei), și hexavalent (135691 doze vaccin DTPa-VPI-HiB-HB).
  3. Situația de criză în privința vaccinului hepatitic B este creată de expirarea autorizației fabricii cu care lucrează distribuitorul contractat de guvernul României (contract încheiat în 2014). După cum este menționat și în comunicatul de ieri al Ministerului Sănătății, în luna noiembrie și decembrie s-au căutat și găsit soluții alternative pentru rezolvare. Este rândul noului ministru să continue acest proces.
  4. Cât despre absența inițierii unor licitații pentru vaccinuri, vreau să-i reamintesc domnului ministru o situație mai mult decât îngrijorătoare. Contractele încheiate de către Minister cu diverși distribuitori pentru vaccinuri datează aproape în exclusivitate din anii 2014-2015 și sunt formulate în defavoarea Ministerului și în favoarea distribuitorului. Mai precis: dacă Ministerul nu își îndeplinește una dintre obligațiile asumate contractual, plătește daune și penalități. Dar dacă Distribuitorul nu își îndeplinește principala obligație contractuală, aceea de a livra vaccinurile, nu i se poate cere socoteală conform contractului decât atunci când acest lucru se întâmplă “din vina sa exclusivă”. Și ghiciți de câte ori vina este exclusivă a distribuitorului? Ați ghicit: NICIODATĂ. Contractele încheiate până în prezent (în perioada 2014-2015) leagă România cu mâinile la spate. La ultima licitație de vaccinuri finalizată în timpul mandatului meu mi-a fost prezentat din nou un astfel de contract, am refuzat să îl semnez și am cerut modificarea lui. Dintr-un motiv sau altul, noua formă a contractului nu a mai venit la mine la semnat. Îl încurajez așadar pe domnul ministru să îl solicite, să îl semneze și să îl facă public în cel mai scurt timp posibil. Asta ar fi în interesul nostru, al tuturor, nu doar în interesul domnului Dragnea.

Altfel, sunt sigur că domnul ministru știa toate aceste lucruri, deoarece a ocupat trei ani funcții de conducere în Ministerul Sănătății, având sub oblăduire inclusiv contractele pentru achizițiile de vaccinuri. Dar cum se pare că a uitat, cu toată prietenia am zis să-i reîmprospătăm, aici, memoria”, a conchis fostul ministru Vlad Voiculescu.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.