Meniu principal

Viorica Dăncilă a vorbit, la începutul şedinţei de Guvern, despre criza de ”imunoglobină”

Dăncilă se întâlneşte cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, despre criza de ”imunoglobină”, referindu-se la declanşarea mecanismului de protecţie civilă, din cauza lipsei totale de imunoglobulină în România.

”O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului european de protecţie civilă, şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, pentru apelarea Mecanismului european de protecţie civilă, din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. (…) Situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei va fi în sfârşit finalizată. Cred că este o situaţie pe care putem să o rezolvăm pe termen scurt în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că ”demersurile pentru achiziţionarea imunoglobinei vor fi realizate de acum de către CN Unifarm SA, care va acoperi de asemeni şi costurile aferente”.

”Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda efoturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină a continuat”, a încheiat Dăncilă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei. Ea a spus că deja există un răspuns de la un stat membru, cu care s-a luat legătura.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.