Meniu principal

USR: Există pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională

Uniunea Salvaţi România (USR) a emis, marți, un comunicat de presă în care susține că PSD îşi urmează planul „de a menţine în viaţă OUG 13”, existând în continuare „pericolul real” ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, „care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă”.

„USR a înlăturat, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituţionalitate ale Ordonanţei de Urgenţă 14, care abroga OUG 13, actul normativ pentru dezincriminarea unor fapte de corupţie, împotriva căruia protestează sute de mii de români. Marţi, plenul Senatului a adoptat OUG 14 cu amendamentele propuse de senatorul USR George Dircă, prin care două articole privind recuperarea prejudiciului şi controlul judiciar au fost puse în acord cu decizii anterioare ale Curţii Constituţionale ale României”, se arată într-un comunicat al USR.

Conform sursei citate, ”există în continuare pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituţională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate”.

„Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanţă şi complexitate deosebită. Este impusă şi condiţia ca intervenţiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era deja parţial în vigoare la data adoptării ordonanţei de abrogare, iar importanţa şi complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituţionale textele care încalcă regulile de tehnică legislativă”, au completat reprezentanţii USR.

Aceştia mai precizează că, „în situaţia în care OUG 14 ar fi declarată neconstituţională, OUG 13 ar reintra în vigoare dacă Parlamentul nu o respinge, de urgenţă, prin vot, înaintea adoptării OUG 14”.

„USR constată că majoritatea PSD face tot ce îi stă în putinţă să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 şi să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituţionalitate. USR crede că paşii majorităţii PSD-ALDE fac parte dintr-un plan bine pus la cale pentru a menţine în viaţă OUG 13, pe care parlamentarii majorităţii îl urmează ca pe ceas”, se mai arată în documentul citat.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.