Meniu principal

USR a atacat la CCR legea prin care a fost desființat conflictul de interese pentru funcționarii publici

Nicușor Dan vrea ca USR să devină al doilea partid din România, în 2019

Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicuşor Dan, a anunțat, luni, că parlamentarii formațiunii au sesizat Curtea Constituţională cu privire la aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar conține proiectul de modificare a articolelor 301 şi 308 din Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici. După cum se știe, ceasta fiind a fost înlocuită cu sintagma “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Deputatul Nicușor Dan a menționat că aspectele de neconstituţionalitate pe care USR le-a invocat în sesizarea la Curtea Constituţională vizează principiul bicameralismului şi tratatele internaţionale la care România este parte, informează News.ro.
„În formularea nouă dispar două lucruri – dispar relaţiile comerciale (…) şi sintagma relaţii de muncă. Deci, în momentul de faţă, conflictul de interese este conflict de interese doar dacă este între rude până la gradul doi. Motivele de control de constituţionalitate pe care le-am invocat sunt în esenţă două – principiul bicameralismului care spune că între cele două Camere ale Parlamentului o versiune a legii nu trebuie să fie substanţial diferită (…) şi faptul că Constituţia spune că tratatele internaţionale la care România este parte sunt parte din dreptul intern şi prevalează în faţa dreptului intern. (…) Vorbind grosier, după legea asta, dacă cineva ajunge primar, şi dă un contract unui fost angajat al lui, nu este niciun conflict de interese – asta este schimbarea în termeni populari”, a completat Nicuşor Dan. 
Marțea trecută, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 187 de voturi ”pentru”, 79 ”împotrivă” şi șase abţineri, proiectul de Lege pentru modificarea celor două articole din Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma “folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.