Meniu principal

UPDATE Ziua ”Z” pentru guvern: Circ pe pâine cu Liviu, Mihai, Sevil și Rovana

Se anunță o ședință cu scântei la PSD: va avea cineva tupeul să-i ceară demisia lui Dragnea?

UPDATE: Deși pesediștii din CExN au votat pentru neacceptarea demisiilor lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc, la solicitarea lui Liviu Dragnea, cei trei miniștri vor pleca din guvern. Vineri, Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni din nou, pentru a se face noi nominalizări în locul celor ce vor pleca din guvern. 

”S-a discutat despre faptul că PSD nu dorește și nu acceptă ca instituții care nu trebuie să aibă vreo influență în remanierea guvernului. Colegii au adus argumente că cele două colege să nu plece din guvern. După aceste ore de discuții și o altă discuție cu ele, separat, toată lumea, în unanimitate, le-a cerut să rămână. Apoi au fost întrebate a doua oară. Au spus că își mențin decizia. Nu vor să pună sub semnul într posibl ca PSD să rămână la guvenare”, a declarat Liviu Dragnea.

Acesta nu a ezitat să spună că Sevil Shhaideh nu mai poate suporta persiunea. La fel și în cazul Rovanei Plumb.

”Toți am greșit și ne-am lăsat influențați de oameni din exteriorul partidului, oameni de bine care au devenit, brusc, foarte grijuliicu PSD. I-am spus lui Mihai că nu poate lua în calcul decizia demisiei. Este unn om eficient, cu greșelile lui. Am comunicat prost. PSD a trecut, astăzi, printr-o cumpănă”, a mai spus Liviu Dragnea.

”Imediat după ce au primit citațiile de la DNA, Sevil și Rovana mi-au prezentat demisiile. Și eu, și Liviu, le-am oprit, Sevil în od special, nu mai poate. Am spus că-mi dau demisia dacă îmi cere partidul sau constat că nu mai sunt în stare să pun în aplicare programul de guvernare. nu este niciun câștigător”, a spus și premierul Mihai Tudose.

UPDATE: Răsturnare de situație la PSD: membrii Comitetului Executiv Naționalau votat să nu aceepte demisiile miniștrilor Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Rovana Plumb. Premierul Tudose ar trebui să iasă la declarații, în curând, împreună cu Liviu Dragnea. Rămâne de văzut dacă va demisiona, din moment ce se pare că remanierea nu va mai avea loc. 

UPDATE: Potrivit unor surse citate de Digi24, patru miniștri PSD și-ar fi anunșat demisiile din Guvernul Tudose. Este vorba despre Rovana Plumb, Sevil Shhaideh, Răzvan Cuc și Ilan Laufer. După cum se știe, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, beneficiază în continuare de sprijinul total al partidului său, ALDE.   

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD în care va fi decisă lista miniştrilor Cabinetului Tudose care vor fi înlocuiţi a început, la sediul central al PSD, iar la aceasta participă, alături de conducerea partidului, premierul şi membrii Cabinetului său. Premierul Mihai Tudose spunea că sunt vizaţi de remaniere cei trei miniştri cu probleme penale – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Viorel Ilie – dar şi alţi cel puţin doi membri ai Cabinetului, numele vehiculate fiind cele ale ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog. Înaintea şedinţei PSD, ALDE a decis însă să îşi menţină sprijinul pentru Viorel Ilie, Călin Popescu Tăriceanu susţinând că “DNA nu poate face Guvernul României aşa cum doreşte”.

“Oricând îmi cere partidul demisionez”, au fost singurele declaraţii făcute de premier la intrarea în sediul PSD. El a fost întrebat dacă este dispus să demisioneze în cazul în care nu este acceptată remanierea miniştrilor propuşi de el.

Înaintea şedinţei CEx, ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a spus că funcţia i-a fost încredinţată de către partid, astfel că îşi va exprima punctul de vedere în partid. 

Pe de altă parte, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, la finalul şedinţei partidului, că formaţiunea nu renunţă la ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. 

“Domnul Tudose a vorbit despre posibilitatea remanierii şi a prezentat două tipuri de argumente. Trebuie să vă spun că este dreptul prim-ministrului să propună, dacă este necesar, remanierea Guvernului. Este de preferat să nu aflăm asta din public, ci să se discute în interiorul coaliţiei. Cele două considerente pe care premierul le-a prezentat au fost cele legate de competenţe şi performanţă, precum şi de acţiunea practică a DNA-ului, care a deschis o serie de dosare. Punctul nostru de vedere este clar: În ultima perioadă au apărut atât de multe informaţii şi dovezi de abuzuri ale celor din DNA (…) care pun sub semnul îndolielii existenţa statului de drept. (…) Ne întrebăm care mai este respectul pentru lege şi Constituţie”, a mai susţinut liderul ALDE.

Comitetul Executiv Național (CExN) al PSD se va reuni, joi, de la ora 17.00, pentru a decide dacă și cum se va face remanierea guvernului, cerută cu insistență de premierul Mihai Tudose. 

În cadrul ședinței se vor tranșa și raporturile dintre Executiv și partid, așa cum a anunțat, marți, premierul Mihai Tudose, la finalul unei întâlniri-maraton cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

“S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili”, a explicat șeful Executivului. 

Liviu Dragnea a calificat discuțiile cu Mihai Tudose de la sediul central al PSD ca fiind unele lămuritoare. “Am avut o discuție destul de lămuritoare cu domnul prim-ministru. Ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în ceea ce înseamnă programul de guvernare și ceea ce înseamnă aplicarea programului de guvernare. Bineînțeles că asta a fost o discuție nestatutară. Vom discuta aceste lucruri în CExN. (…) De asemenea, am discutat și despre proiectul de buget și despre celelalte măsuri financiare. Punctul meu de vedere este că bugetul pe anul viitor cuprinzând toate măsurile din program este un buget bun, echilibrat și cu prevederi mai mari în zonele unde ne interesează”, a anunțat atunci președintele PSD.

Cele mai vehiculate nume pentru remaniere sunt cele ale vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și Viorel Ilie, ministru din partea ALDE pentru relația cu Parlamentul.

Miercuri, Sevil Shhaideh a fost la DNA, la ieșire precizând decizia sa este deja luată și va fi comunicată în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD.

“Eu cred că sunt același om, am respectat întotdeauna partidul și cel care m-a pus în funcție (…) e CExN. Decizia mea, care e luată, va fi comunicată mâine, în CExN”, a spus Shhaideh. 

Tot miercuri, premierul Mihai Tudose s-a aflat la Parlament, unde a discutat în două rânduri cu președintele Camerei Deputaților. Amândoi au negat că s-ar fi discutat despre demisiile lui Shhaideh și Plumb.

Tudose a spus că există două percepții referitor la miniștrii cu probleme în Justiție – una legată de realitate, respectiv de prezumția de nevinovăție, dar și una de la Bruxelles, “care este cu totul alta decât realitatea de aici”, de unde apare și problema legată de vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. 

Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a precizat miercuri că o decizie în privința demisiei sale va fi luată când se va întoarce în țară președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, menționând că el este dispus să renunțe la mandat.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.