Meniu principal

UPDATE Protestul ”Ei cu hoții, noi cu toții!” s-a încheiat: zeci de mii de români, în stradă

UPDATE Protest ”Ei cu hoții, noi cu toții!”: peste 1.000 de oameni sunt deja în Piața Victoriei

UPDATE: Protestele din Piaţa Victoriei, la care au luat parte peste 10.000 de persoane, s-au încheiat după mai bine de patru ore. La manifestaţia împotriva modificării legilor justiţiei au participat şi liderii PNL şi USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai cabinetului tehnocrat. Pe toată durata protestelor circulaţia rutieră a fost blocată în Piaţa Victoriei. După ora 21.30, oamenii au început să se retragă, iar circulaţia rutieră a fost reluată în jurul orei 21.45. 

UPDATE: Sunt circa 15.000 de oameni în Piața Victoriei în acest moment. Unele grupuri au plecat, altele de abia ajung în fața Guvernului.  În țară, cei mai mulți manifestanți sunt la Cluj și Sibiu, câte 2.000 în fiecare dintre cele două orașe. În otată țara sunt circa 20.000 de protestatari în stradă. 

UPDATE: Peste 7.000 de persoane sunt, în acest moment, în Piața Victoriei. Alte mii sunt în stradă în orașele țării. Sute de oameni au iești la protest și în Iași, pe un ger năprasnic. Lumea strigă “Tăriceanu și Dragnea ne-au vândut la Rusia!”.

La Cluj sunt peste 2.000 de persoane, la Bistrița au ieșit circa 100 de oameni, în Piața Petru Rareș.. La Sibiu sunt 350, la Iași – 150, la Galați – 100. 

UPDATE: Nu se mai circulă dinspre bulevardul Kiseleff spre Calea Victoriei și dinspre Aviatorilor. Jandarmii au muta tgardurile, lărgind perimetrul. Numărul manifestanților crește încontinuu, grupuri mari enind dinspre metrou.

UPDATE: Protestul național are loc sub deviza “Ei cu hoții, noi cu toții!”. În Piața Victoriei sunt, deja, peste 3.000 de oameni, iar numărul lor crește de la un minut la altul. Primii care au ajuns în fața sediului Guvernului au fost reprezentanții ONG-urilor și ai Opoziției politice, PNL și USR. Se strigă “Hoții, hotii!” și “Demisia!”. Multe dintre mașinile care trec prin Piața Victoriei claxonează în semn de susținere.

Dacă e duminică, va fi protest. Manifestația din această seară va începe, la ora 18.00, cu un marş de comemorare a Regelui Mihai I. Apoi va urma un protest faţă de actuala guvernare, în Piaţa Victoriei, dar şi în mai multe oraşe din ţară și străinătate, la Londra, Milano sau Paris.

Manifestanţii din Bucureşti ar urma să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00, cu drapele marcate cu doliu, apoi să plece într-un marş comemorativ până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

Evenimente de comemorare vor avea loc şi în Piteşti şi Oradea (Parcul 1 Decembrie). În Piteşti, oamenii se vor întâlni de la ora 15.00 în faţa primăriei, urmând să plece în marş spre Piaţa Vasile Milea, unde vor ţine un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări.

Marşul de comemorare din Capitală va fi urmat de un protest faţă de actuala guvernare, în Piaţa Victoriei.

“Este începutul dictaturii hoţiei în România şi e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu şi a lui Adrian Năstase, furtul din banii noştri va redeveni normă acceptată şi nepedepsită a comportamentului politic, iar hărţuirea magistraţilor independenţi va fi un fapt cotidian. Noi toţi vom continua să sărăcim şi să trăim într-o ţară fără spitale, fără şcoli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorităţi publice abuzive, incompetente şi corupte. (…) Haideţi să ne apărăm dreptul la libertate şi demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi şi pentru copiii noştri”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi la Alba Iulia (în faţa prefecturii), Arad (la primărie), Bacău (în Piaţa Tricolorului), Baia Mare (în Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (în faţa prefecturii), Braşov (în faţa prefecturii), Brăila (la primărie), Constanţa (în faţa prefecturii), Craiova (în Piaţa Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandiştilor), Galaţi (prefectură), Iaşi (în Piaţa Unirii), Petroşani (la Casa de Cultură), Ploieşti, Oradea (în Parcul Titan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare (Palatul Justiţiei), Suceava (prefectură), Târgu Mureş (prefectură) şi Timişoara (în Piaţa Operei).

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Fribourg, Elveţia (Piaţa Georges-Python), Londra (în faţa ambasadei române), Milano (Consulat) şi Paris (Place de la Republique).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului Justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

(foto: Hotnews.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.