Meniu principal

UPDATE Procurorii cer 7 ani și jumătate de închisoare pentru Dragnea. Decizia, pe 29 mai!

New York Times: România slăbeşte legislaţia privind abuzul în serviciu, în doar trei zile

UPDATE: Procurorii DNA cer închisoare cu executare pentru președintele PSD, Liviu Dragnea, precum și anularea suspendării pedepsei primită de acesta în dosarul Referendumului. Cu alte cuvinte, Dragnea ar trebui să execute și pedeapsa de doi ani din acel dosar. Pronunțarea a fost amânată pentru data de 29 mai.

Liviu Dragnea a afirmat, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că şi-a afirmat ”cu tărie” nevinovăţia pentru că nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu”. Întrebat ce părere are despre pedeapsa de şapte ani şi jumătate de închisoare solicitată de procurori, Dragnea a spus: ”DNA-ul pentru mine vrea pe viaţă”.

Întrebat dacă are conştiinţa împăcată, Dragnea a răspuns: ”Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea, nu am comis absolut niciuna dintre presupusele fapte pe are DNA le-a aruncat în rechizitoriu”.

Răspunzând unei întrebări referitoare la posibilitatea de a presta muncă în folosul comunităţii, Dragnea a precizat: ”În ceea ce priveşte munca în folosul comunităţii, eu am fost foarte clar: Sper să nu se ajungă acolo, am solicitat achitare şi am mai spus că eu muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile”.

Când i s-a atras atenţia că personajele cheie din dosar şi-au recunoscut faptele, Dragnea a afirmat că este posibil ca asupra acestora să se fi făcut presiuni.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, marţi dimineaţă, la ÎCCJ, unde ar urma să aibă loc ultimul termen în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. La termenul precedent, avocatul fostei directoare a instituției, Floarea Alesu, a cerut judecătorilor să comunice modalitatea în care au colaborat SRI şi DNA în baza protocolului încheiat între cele două instituţii, în instrumentarea dosarului, informează News.ro.

Avocatul Bombonicăi Prodana, fosta nevastă a lui Liviu Dragnea, a şi scris pe Facebook, marţi: “A sosit raspunsul pe protocolul cu SRI. Si vreo 47 de DVD-uri”.

Şi tot el a afirmat că “instanţele nu mai pot condamna pentru abuz în serviciu cât timp nu se instituie legislativ un prag valoric”, invocând decizia CCR tocmai în legătură cu acest dosar.

“Asta pentru cine spunea că prin achitarea prejudiciului am recunoscut fapta (a noastră şi a altora)”, conchide el.

“Omisiunea legiuitorului României de a pune de acord prevederile abuzului in serviciu, în termenul de 45 de zile prevăzut de art. 147 alin. 1 din Constituţie, cu deciziile Curţii Constituţionale de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate care privesc acest articol de lege, are ca efect direct şi de neînlăturat lipsa de certitudine cu privire la existenţa normei de incriminare, respectiv INCERTITUDINEA legii penale”, mai argumentează el.

„Cererea constă în a se transmite o adresă către Parchet prin care să se solicite în ce a constat cooperarea între cele două instituţii, SRI şi DNA, în instrumentarea acestui dosar. Am depus şi un document, o adresă din timpul urmăririi penale către serviciul tehnic, care precizează că în cauză beneficiar secundar este o unitate militară a SRI. Solcităm să cereţi DNA şi SRI în ce a constat cooperarea pe timpul derulării acestui dosar”, a spus atunci avocatul Floarei Alesu, în cadrul procesului.

La rândul său, avocatul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a susţinut cererea.

Procurorul DNA a afirmat, însă, că cererea are termeni foarte vagi, în condiţiile în care nu au fost precizate probele care ar fi fost afectate. Avocatul fostei directoare a DGASPC Teleorman a răspuns că exact aceste aspecte vrea să le afle.

„Nu cred că am fost de neînţeles. Mi se reproşează că nu am indicat în complet anumite mijloace de probă care ar fi fost afectate. Păi eu chiar asta vreau să aflu, acesta este temeiul cererii. Trebuie să ştim toţi din această sală şi nu numai care au fost modalităţile în care s-au administrat probele. Un procuror care abdigă de la principiile sale şi dă relevanţă acestui protocol nu poate face urmărirea legal”, a susţinut avocatul.

Instanţa a admis cererea.

Precedenta şedinţă s-a desfăşurat în absenţa şefului Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care se află miercuri şi joi într-o vizită oficială în Israel.

(foto: Inquam/Octav Ganea)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.