Meniu principal

UPDATE Posturile din conducerea PSD, scoase ”la mezat”: Androneasca și Ștefnăescu s-au înscris degeaba

Pesediștii au ședință mare: cel mai probabil, îi vor acorda în continuare sprijin lui Dragnea

UPDATE: Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la ieşirea din sediul PSD, că şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv la Congresul din 10 martie, afirmând că nu este nevoie de alegeri în cadrul acestui Congres, ci toată lumea s-ar fi concentrat mai mult pe proiectul de ţară. De asemenea, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, înainte de a intra în sediul central al partidului, că a venit pentru a-şi depune candidatura pentru funcţia de secretar general al partidului, dar că nu ştie dacă va fi lăsat să intre în sală la Congresul de sâmbătă.

Joi, la ora 16.00, expiră termenul până la care doritorii își pot depune candidaturile pentru funcțiile scoase ”la mezat” la Congresul Extraordinar al PSD, de sâmnbătă. Majoritatea organizaţiilor judeţene şi-au desemnat deja candidaţii, însă lista finală va fi validată vineri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv Naţional (CEx).

La Congresul Extraordinar al PSD vor avea loc alegeri pentru 16 posturi de vicepreşedinţi – opt pentru femei, opt pentru bărbaţi – pentru  funcţia de secretar general al partidului, deţinută în prezent de Marian Neacşu, şi funcţia de preşedinte executiv, deţinută acum de Niculae Bădălău.
 
Pentru funcţia de preşedinte executiv, un anunţ ferm este cel al organizaţiei regionale Bucureşti – Ilfov, referitor la susţinerea Vioricăi Dăncilă, în pofida faptului că aceasta declara în urmă cu aproximativ două săptămâni că nu va candida la o funcţie la Congres, argumentul său fiind acela că funcţia de prim-ministru îi ocupă foarte mult timp.
 
Pentru postul de preşedinte executiv şi-a anunțat candidatura şi Nicolae Bănicioiu, deşi acesta nu a respectat condiţia impusă de partid, de a avea semnătura organizaţiei din care face parte pentru a putea candida.
 
Şi Ecaterina Andronescu ar putea candida pentru o funcţie de preşedinte executiv, o decizia fiind aşteptată tot joi.
 
Nici în cazul actualului deţinător al postului, Nicolae Bădălău, nu este sigur ce se va întâmpla, deşi acesta a spus că cea mai importantă funcţie în PSD este aceea de membru, iar faptul că judeţul său a obţinut cele mai bune rezultate la alegeri pe ţară îl face să se gândească dacă mai vrea o funcţie de conducere în PSD.
 
Pentru aceeaşi funcţie a fost vehciulat şi numele actualului secretar general al partidului, Marian Neacşu, însă acesta nu s-a arătat interesat de post. Miercuri seară, PSD Bucureşti – Ilfov a anunţat că îl susţine pentru a-şi păstra funcţia deţinută în prezent.
 
Un caz special este cel al deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care a anunţat miercuri că a depus o contestaţie privind hotărârea Comitetului Executiv Naţional (CExN) prin care s-a hotărât ca din fiecare judeţ să candideze doar o persoană pentru funcţii de conducere, anunţând că, dacă în cadrul Congresului nu se va discuta contestaţia lui, va merge mai departe în instanţă. El a susţinut că 99% dintre membri nu ştiu de ce se organizează Congresul Extraordinar.
 
Nemulţumit este şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, care a reclamat că are senzaţia că lui, Ecaterinei Andronescu si lui Nicolae Banicioiu li se pun beţe în roate în ceea ce priveşte candidaturile la Congres. Ştefănescu a susţinut că organizaţia din care face parte nu l-a pus nici pe lista delegaţilor.  
 
PSD Argeş îl susţine pentru postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud – Muntenia pe Şerban Valeca. Un alt nume vehiculat a fost cel al Rovanei Plumb, însă aceasta a declarat că nu va candida, dar dacă ministrul de Interne Carmen Dan doreşte să candideze, o va susţine. O altă candidatură este cea a lui Adrian Ţuţuianu, susţinut de PSD Dâmboviţa.
 
Pentru regiunea Centru, favorită ar fi deputata Roxana Mânzat din Braşov, în timp ce  PSD Bisitriţa o susţine pe Doina Pană, fost ministrul al Apelor şi Pădurilor.
 
Şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, care este şi preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Sibiu, a anunţat marţi că va candida pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte, declarându-se convins că va avea susţinerea colegilor din judeţele Regiunii 7 Centru.
 
Ca reprezentant al regiunii de Vest, organizaţia PSD Arad a anunţat că îi susţine pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi pe ministrul pentru Românii de pretutindeni, Natalia Intotero.
 
Organizaţia regională PSD Bucureşti – Ilfov îi susţine pe primarul general, Gabriela Firea, şi pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
 
Pentru regiunea Sud – Est, candidaţii sunt preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, şi Mirela Furtună, deputat de București, însă născută în județul Tulcea și apropiată a președintelui PSD Tulcea, Horia Teodorescu. Atât Furtună, cât și Oprișan, sunt susţinuţi şi de PSD Buzău.
 
Candidaţii regiunii sud-vest la funcţia de vicepreşedinte sunt Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu, susţinuţi de organizaţiile Dolj, Olt, Mehedinţi. Aceeaşi regiune şi-a exprimat susţinerea pentre secretarul general Marian Neacşu, pentru funcţia de preşedinte executiv, însă acesta este interesat de funcţia de secretar general, pentru care este susţinut de Organizaţia regională Bucureşti – Ilfov.
 
Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat că va candida şi pentru un post de vicepreşedinte din partea regiunii Nord-Vest.
 
Şi preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, este interesat de  o funcţie de vicepreşedinte, alături de senatorul Doina Elena Federovici, ca reprezentanţi ai regiunii Nord – Est.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.