Meniu principal

UPDATE Legile justiției, dezbătute în PE: europarlamentarii PSD și ALDE fac circ

Legile justiției, dezbătute în Parlamentul Eiropean: absența Vioricăi Dăncilă, aspru taxată

UPDATE: Eurodeputaţii români sunt mai vocali, PSD şi ALDE acuzând Comisia Europeană că ignoră ”abuzurile” justiţiei din România.

Roberta Metsola (PPE) a spus că românii îşi doresc eradicarea corupţiei, motiv pentru care au şi ieşit în stradă, iar partidele care câştigă alegerile nu au dreptul să divizeze o ţară.

Josef Weidenholzer (S&D) a precizat că ”statul de drept, democraţia şi drepturile omului stau la baza democraţiei” şi să socialiştii vor să ştie dacă modificările legislative respectă Constituţia.
 
„Salutăm faptul că ministrul Justiţiei din România a fost gata să vină aici (în plenul PE – n.r.) şi regretăm că nu poate să participe la dezbatere. Vrem să ştim care sunt progresele care s-au făcut în domeniul justiţiei în ultimii ani. Avem criterii de evaluare foarte clare, să vedem dacă reformele sunt constituţionale şi conforme (…) şi dacă standardele europene au fost respectate, mai ales cele care ţin de Comisia de la Veneţia. Numai atunci putem să spunem că avem succes, dacă devenim chiar concreţi”, a mai afirmat el.
 
Kosma Zlotowski (conservatori şi reformişti) i-a spus comisarului european Vera Jourova că nu trebuie să vină în PE şi să se comporte ca o profesoară care dă lecţii unui guvern ales democratic.
 
Sophia in ‘t Veld (liberali) a susţinut necesitatea ca Guvernul român să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, iar Comisia LIBE să vină în România, pentru a constata ceeea ce se întâmplă.
 
”S-ar putea ca societatea civilă să fie un cui în coaste, dar este esenţială pentru democraţie”, a subliniat ea. 
 
Ska Keller (Verzi) a vorbit despre zecile de mii de oameni care au protestat pe străzi în România şi a susţinut că ”o elită coruptă abuzează de putere”, iar din această cauză România face paşi înapoi: ”Coruţia este un flagel pe care nu l-am depăşit. În Romania, zeci de mii de oameni sunt pe străzi împotriva unei elite corupte care abuzează de putere (…) Ceea ce vedem sunt paşi înapoi, acest lucru este negativ pentru cetăţenii români şi pentru întreaga Uniune Europeană. Prin noile legi (ale justiţiei – n.r.), procurorii nu mai au instrumente de investigaţii (…) Vedem ce se întâmplă în şcoli, spitale, unde rişti să te îmbolnăveşti mai rău (…)Trebuie să avem un Guvern căruia să îi pese de aceste lucruri”.
 
Tanja Fajon (S&D) şi-a exprimat convingerea că România îşi poate rezolva singură problemele, prin dialog instituţional şi cu UE. Ea a apreciat că protestele sunt ”un semn de atitudine civică serioasă”.
 
Au luat cuvânt şi o serie de europarlamentari români atât de la putere, cât şi din partidele de opoziţie. Cei ai PSD şi ALDE au acuzat faptul că nu se respectă suveranitatea României, se discută despre ”intenţii de legiferare” şi sunt ignorate ”abuzurile” justiţiei.
 
Norica Nicolai (ALDE) s-a adresat comisarului european Jourova: ”La Bucureşti avem intenţia de a legifera, nici nu am avut o discuţie despre modificarea Codurilor penale. Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi în mod abuziv? Ce aţi făcut atunci când oamenii au fost interceptaţi ilegal?”.
 
Nicolai a acuzat că dezbaterea nu este corectă.
 
”Din păcate, azi au fost spuse atâtea neadevăruri încât ar trebui înfiinţată şi o iniţiativă minciuna ucide. (…) Nu dezbaterea interesează, ci discursurile politicianiste”, a susţinut şi europarlamentarul PSD, Dan Nica. El a acuzat faptul că s-au spus ”minciuni” şi că Vera Jourova nu a acceptat să se întâlnească cu Tudorel Toader.
 
Eurodeputaţii din partidele aflate în opoziţie au acuzat coaliţia PSD-ALDE de minciună şi de acţiuni menite să afecteze independenţa justiţiei.

Traian Ungureanu (PPE) a afirmat: “Poţi lăsa un hoţ să stabilească preţurile în magazinul din care fură? Normele europene nu spun că un guvern poate schimba legile pentru a fi scutit de ele. Prima decizie a Guvernului a modificat legi pentru infracţiunile liderilor”.

Ungureanu a subliniat însă că ideea de a lega respectarea statului de drept de fondurile europene este greşită, pentru că ar însemna pedepsirea cetăţenilor, şi nu a Guvernului.

Monica Macovei a acuzat minciunile PSD şi ALDE, iar Renate Weber a acuzat-o pe aceasta că minte.

Cristian Preda a acuzat faptul că România are ”un guvern de mâna a şaptea”, în care au fost puşi ”analfabeţi” şi oameni cu probleme penale.

În mai multe rânduri, preşedintele de şedinţă a tăiat microfonul eurodeputaţilor români, care au depăşit adesea timpul de un minut alocat fiecărui vorbitor şi au intrat în schimburi de replici.

Parlamentul European dezbate, la această oră, în plenul de la Strasbourg, situaţia justiţiei din România ca urmare a modificărilor la legile justiţiei făcute de coaliţia PSD-ALDE. Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a cerut în plenul PE ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să vorbească în plen, la dezbaterea privind situaţia justiţiei din România.

Social-democratul a invocat necesitatea prezentării punctului de vedere al Guvernului român, în condiţiile în care Tudorel Toader este prezent la dezbatere.

Solicitarea sa nu a fost acceptată, fiind adus argumentul că Regulamentul prevede prezenţa premierului şi i-a fost adresată o invitaţie în acest sens Vioricăi Dăncilă, care însă nu a onorat-o.

Decizia de a dezbate în sesiune plenară situaţia justiţiei din România a fost luată în 18 ianuarie în Parlamentul European, la Conferinţa preşedinţilor, compusă din liderii grupurilor politice şi preşedintele Parlamentului.

Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România

LIVE din #PlenulPE reunit la Strasbourg: dezbaterea cu tema „Amenințări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”

Posted by Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania on 7 Februarie 2018

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader se află încă de luni la Strasbourg. El a discutat cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, precum şi cu membri ai Grupului socialiştilor europeni, pe tema legilor Justiţiei şi a stadiului actual al acestora.

După întâlnirea cu socialiştii europeni, Toader s-a declarat convins că la nivel european există dezinformări pe tema legilor justiţiei şi a precizat că va continua şi miercuri întrevederile.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.