Meniu principal

UPDATE Legea privind organizarea judiciară și cea privind funcționarea CSM, adoptate

Dictatura PSD a început în Parlamentul României: Regulamentul a fost modificat și trimis la Monitorul Oficial

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri seara cu 177 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 78 voturi ”împotrivă” (PNL, USR) legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca actul normativ să fie transmis Senatului, care este forul decizional în acest caz. Legea a trecut în forma adoptată de comisia specială, fără a-i fi adusă nicio modificare în plen. Este ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate de comisia specială condusă de Florin Iordache şi adoptate de Camera Deputaţilor.

Din cauza unei defecţiuni a sistemului de vot electronic, votul pe amendamentele admise şi pe articole a fost dat prin ridicare de mâini, iar votul final s-a dat prin apel nominal.

PMP nu a participat nici la dezbaterea pe articole, nici la votul final, după ce deputaţii formaţiunii au părăsit sala de plen acuzând că trei sferturi dintre cei care vor vota o vor face “ca oile”, la indicaţiile liderului de partid.

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au fost şi ei absenţi, atât de la dezbaterea legii, cât şi de la votul final.

UPDATE: Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv pe cel de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca ambele acte normative să ajungă la vot final înainte de a fi transmise Senatului, care este forul decizional în acest caz. Legile au trecut în forma adoptată de comisia specială, fără a le fi adusă vreo modificare în plen.

UPDATE: Modificarea adusă regulamentului Camerei Deputaţilor a fost miercuri publicată în Monitorul Oficial în termen de o oră de la adoptarea acesteia de către plenul Camerei.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 176 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) şi trei abţineri modificarea propriului regulament de funcţionare, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduşi semnificativ, prin supunerea la vot, în bloc, a amendamentelor adoptate în comisii, fără ca acestea sau cele respinse să mai fie dezbătute în plen.  

Dezbaterile generale asupra modificării regulamentului au fost unele aprinse, opoziţia acuzând PSD, ALDE şi UDMR de practici nedemocratice.

”Ştiţi despre ce este vorba cu această modificare de regulament? Nu o spun ironic, vreau să mă asigur că ştiţi ce votaţi. Vreme de 23 de ani regulamentul a funcţionat, azi, în mai puţin de 24 de ore, se propune o modificare. Sunt convins că mulţi din sală nu ştiu despre ce e vorba. Regulamentul prevede că raportul trebuia distribuit deputaţilor cu cel puţin trei zile înainte. Înţeleg că e urgenţă, dar care e urgenţa? Comisia a fost convocată aseară la 19:00 pentru azi la ora 9:00. Regulamentul spune că o comisie de convoacă cu cel puţin 24 de ore înainte. Vă invit să citiţi textul, nu votaţi ca oile lui Daea, votaţi în cunoştinţă de cauză. Nu vă bateţi joc de procedura parlamentară”, a declarat deputatul PMP, Robert Turcescu, citat de News.ro.

Liberalul Gabriel Andornache a anunţat că PNL va ataca la CCR modificarea regulamentului.

”Numai puterea va mai putea să se exprime, opoziţia va exista ca decor în Parlament. Acesta este finalul discuţiei de azi. Aţi hotărât să încălcaţi regulamentul. După ce aţi obţinut limitarea timpului de dezbatere, faceţi un abuz şi mai grav: luaţi dreptul opoziţiei să îşi mai voteze amendamentele. Considerăm că este neregulamentar modul în care dezbateţi acest proiect de hotărâre şi încălcaţi cel puţin trei decizii ale Curţii Constituţionale. Acest proiect de hotărâre îl vom ataca la Curtea Constituţională”, a spus Andronache în plenul Camerei.

”Atrag atenţia plenului că ceea ce a citit Nicolicea este un fals. Raportul nu conţine toate amendamentele depuse la comisie. Ceea ce face preşedintele de comisie este fals şi uz de fals sub semnătură privată.majoritatea parlamentară ne oferă azi atâtea lămâi încât puteam da limonadă întregii populaţii. Prin modificarea regulamentului, plenul Camerei este vidat de conţinut, vom avea un plen simbolic. Este un semn al dictaturii partidului stat PSD. Nu cred că cetăţenii v-au oferit votul pentru dărâmarea democraţiei. Ruşine! Să supuneţi la vot toate amendamentele depuse la comisie”, a spus şi deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu.

Unui alt deputat USR, Cătălin Drulă, i-a fost tăiat microfonul în momentul în care a pronunţat numele lui Liviu Dragnea.

”V-aţi enervat că aţi stat 11 ore aici săptămâna trecută. V-a pus Dragnea să staţi aici. V-a încurcat procedura şi, ca orice oameni politici rudimentari, daţi în cap procedurii”, a spus Drulă.

”O să fac un abuz acum şi o să vă tai microfonul. Aţi jignit suficient un minut”, i-a spus preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase.

”Cei de la UDMR vă sunt complici şi este ruşinos că un partid privit cu speranţă în anii 90 că acum se vinde pe puţin şi nu îşi doreşte o justiţie corectă ca să nu fim pradă hoţilor”, a continuat Drulă.

”Azi e ultima zi de democraţie din Parlament. Dacă sunt atât de bune legile astea de ce vă e frică să le dezbatem? De ce daddy Dragnea vrea să închidă gura tuturor? Ce s-a întâmplat cu UDMR este halucinant. Miercurea trecută erau doi în sală, restul stăteau la grup ca să poată negocia. Ceea ce faceţi împreună este trădare de ţară”, a atras atenţia de la tribună şi deputatul PNL, Răzvan Prişcă.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.