Meniu principal

UPDATE Dosarul Vlădescu – Boureanu: Șpagă de 20 milioane de euro pentru modernizarea căii ferate

Ultima zi de înscriere: nimeni nu vrea să fie șef la DNA

UPDATE: Direcția Națională Anticorupție cere încuviințarea urmăririi penale față de Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanțelor, pentru luare de mită în timpul mandatului. Laura Codruța Kovesi a transmis această cerere procurorului-general, decizia aparținând președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Digi24, fostul deputat PDL, Cristian Bourneanu, a fost deja pus sub acuzare. Procurorii DNA susțin că o firmăp străină ar fi dat o șpagă de 20 milioane de euro pentru a primi, în schimb, contracte de modernizare a căilor ferate.

Infracţiunile de corupţie au fost comise în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată. Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Audierile în dosarul în care ar fi vizaţi de procurorii anticorupţie fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi fratele fostului parlamentar Cristian Boureanu s-au prelungit până târziu, în noaptea de marţi spre miercuri, fiind dus la DNA şi fostul preşedinte al EximBank Ionuţ Costea, potrivit Digi 24.

Procurorii DNA au făcut percheziţii, marţi, la locuinţa fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, vizat într-un dosar de corupţie alături de omul de afaceri Sorin Boureanu, fratele fostului parlamentar Cristian Boureanu.

La finalul percheziţiilor, au fost duse la DNA mai multe persoane, iar audierile s-au prelungit până târziu, în noaptea de marţi spre miercuri.

Potrivit Digi 24, printre persoanele duse la DNA s-a aflat şi Ionuţ Costea, fost vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi preşedinte al EximBank. El este cumnatul fostului lider al PSD Mircea Geoană. Numele lui Ionuţ Costea a apărut şi în scandalul Panama Papers, privind afaceri derulate prin societăţi offshore.

Dosarul vizează acordarea preferenţială de credite, iar faptele s-ar fi petrecut în perioada 2005-2007.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.