Meniu principal

UPDATE Ciopârțirea justiției: Votul final pe Statutul magistraților, săptămâna viitoare

Codul administrativ, adoptat: primarii primesc pensii speciale și alte drepturi de vătafi

UPDATE: După 13 ore de dezbatere și apoi vot pe fiecare amendament în parte, lucrările ședinței de plen a Camerei Deputaților s-au închis. Votul final, pentru care coaliția PSD-ALDE are nevoie de cvorum, va avea loc marțea viitoare.

”13 ore i-am întârziat. Nu aveau voturile pentru votul final pe lege. (La amendamente nu aveau nevoie de cvorum). Au plecat dintre pesediști, acum, la 22.45, nu mai sunt destui în sală. Au lăsat pe săptămâna viitoare. O mică victorie. Marți va fi ziua cheie”, a scris, pe Facebook, deputatul USR, Cristian Ghinea.

UPDATE: Votul ”la mitralieră” pe amendamentele la noul Statut al magistraților continuă, la aproape 10 ore de la debutul așa-ziselor dezbateri. A trecut și prima modificare de substanță față de amendamentul adoptat în Comisia ”Iordache”. Plenul a fost de acord cu propunerea aldistei Steluța Cătăniciu, prin care statul va fi obligat să se îndrepte în justiție împotriva magistraților care greșesc. 

NU mai este cvorum, potrivit deputatului USR, Lucian Viziteu.

”După 9 ore de vot, suntem la butoane. Miniștrii sunt umiliți fiind obligați sa fie in sală pentru a apăra interesele penalilor care vor beneficia de această lege. Încă 100 de amendamente rămase”, a scris, pe Facebook, deputatul Iulian Bulai (USR), în urmă cu puțin timp.

”Încă suntem în plen unde PSD continuă circul supunând votului Camerei Deputaților amendamente la statutul magistraților fără vreun pic de dezbatere. Au mers până acolo încât nu mai permit luări de cuvânt pe aspecte de procedură. Cvorumul legal numai există de vreo două ore.. păcat. Dacă nu erau intr-o grabă nejustificată putem avea o dezbatere completă și la final reieșea un statut al magistraților cu un larg consens”, a scris, pe Facebook, la rândul său, deputstul USR, Lucian Stanciu-Viziteu. 

UPDATE: Legea privind Statutul magistraților, care votează la aceasta ora in plenul Camerei Deputatilor, pe amendamente, și proiectul de modificare a Legii ANI, inițiat de Florin Iordache, apar ca deja adoptate pe data de 6 decembrie, pe site-ul Camerei. Mai mult, ambele au și număr de înregistrare la Senat, Camera decizională.

“La Senat a fost inregistrata initiativa legislativa ca fiind votata si exista deja numar de inregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost actiune cu premeditare. Urmareati ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, sa dati o lovitura justitiei. Noroc ca opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces”, a spus, în plen, Raluca Turcan (PNL).

UPDATE: Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost reluată, preşedintele de şedinţă Gabriel Vlase conducând lucrările cu ajutorul unui microfon portabil, după ce tribuna centrală a fost ocupată de deputaţii USR.

”Sunt nevoit să continuăm şedinţa. Atâta minte avem, asta au făcut din Parlament colegii de la USR”, a spus social-democratul Gabriel Vlase, preşedintele de şedinţă.

Vlase a reînceput procedura de vot pe articole şi amendamente a legii 303/2004 privind statutul magistraţilor.

UPATE: Deputații USR au ocupat prezidiul plenului Camerei Deputaților. ”Înarmați” cu foi pe scre scrie ”Hoții” și cu o portavoce (pentru că li se taie microfonul), aceștia încearcă să oprească votul pe cele peste 700 de amendamente la legea privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, pe articole, modificările aduse legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Puterea a respins toate solicitările partidelor de opoziţie de retrimitere la comisie a actului normativ şi de sesizare a Comisiei de la Veneţia. În acest moment, se votează fiecare amendament în parte, peste 700 la număr.

De asemenea, tot luni, plenul a adoptat legea inițiată de pesedistul Florin Iordache care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept. Vor scăpa, astfel, cinci parlamentari ai Puterii condamnați definitiv pentru incompatibilitate sau conflict de interese: Matei Suciu (PSD), Ioan Sorin Roman (PSD), Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE), Ovidiu Cristian Dan (PSD) și Cornel Cristian Resmeriță (PSD).

Încă de dmineață, liberalii şi cei de la USR au atras atenţia în plenul Camerei Deputaţilor că, prin dezbaterea legii privind statutul magistraţilor în comisia specială condusă de Florin Iordache, au fost uzurpate atribuţiile comisiei juridice care, în opinia lor, ar fi trebuit să dezbată actul normativ.

LEGEA MAGISTRAȚILOR – ABUZ

Posted by Cosette Chichirău on 6 Decembrie 2017

”Au fost uzurpate competenţele comisiei juridice a Camerei. Prin raportul unei comisii speciale comune nu poate fi sesizat decât plenul comun. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi”, a cerut deputatul PNL Gabriel Andronache.

Liberalii au acuzat şi faptul că raportul supus dezbaterii plenului conţine prevederi care nu au fost discutate în comisie.

“Un astfel de raport în cinci ani de experienţă parlamentară nu mi-a fost dat să văd. Forma raportului este alta decât cea pe care noi am votat-o, s-au adăugat la textele dezbătute încă cu cel puţin 3 articole. Aceste articole nu se regăsesc în iniţiativa legislativă, în nicio propunere şi în niciun amendament supus dezbaterii”, a atras atenţia deputatul PNL Ioan Cupşa.

Tot liberalii, prin vocea liderului de grup, Raluca Turcan, au solicitat şi sesizarea Comisiei de la Veneţia înainte ca legea 303/2004 să fie dezbătută şi votată în plen.

“Propunem o rezoluţie a Camerei Deputaţilor prin care să solicităm avizul Comisiei de la Veneţia pe această lege. Vă solicităm răspicat. Avem în MCV obligativitatea acestui aviz, măcar să intraţi în normalitate (…) Vă solicităm votul să cerem avizul Comisiei de la Veneţia”, a cerut Ralua Turcan. 

La rândul lor, cei de la USR au solicitat trimiterea legii privind statutul magistraţilor la Biroul Permanent al Camerei pentru a fi repartizată spre dezbaterere comisiilor permanente în drept.

”Acest raport să fie trimis la Biroul Permanent, care să citească regulamentul şi să decidă la ce comisie să fie trimis”, a spus deputatul USR Cristian Seidler.

”Legea să meargă fie la Biroul Permanent apoi la comisia juridică, fie direct la comisia juridică”, a solicitat şi deputatul USR Claudiu Năsui.

De asemenea, cei de la USR a reclamat faptul că mai multe dintre amendamentele propuse de ei, şi care au fost respinse de comisie, nu se regăsesc în raportul supus dezbaterii plenului. Toate solicitările opoziţiei au fost însă respinse prin vot de plenul Camerei Deputaţilor.

Anterior, deputaţii opoziţiei au încercat să blocheze dezbaterea legii privind statutul magistraţilor prin mutarea acesteia de pe poziţia 3 pe ordinea de zi pe o poziţie inferioară, dar toate solicitărilor acestora au fost respinse. În acest moment, fiecare amendament în parte, fie respins, fie admis de Comisia ”Iordache”, intră la vot. Și sunt peste 700.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri pe articole iniţiativa legislativă a social-democratului Florin Iordache, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept.

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.