Meniu principal

Undă verde de la Curtea Supremă pentru ordinul antiimigrație al lui Trump

Donald Trump pune sub semnul întrebării Loteria Vizelor, în discursul despre Starea Națiunii

Curtea Supremă a SUA a autorizat, luni, aplicarea în totalitate a ordinului executiv în domeniul migrației emis de Donald Trump, o victorie pentru președintele american care a apărat această măsură controversată în numele luptei împotriva terorismului, relatează AFP.

Decretul, în cea de-a treia versiune, a făcut obiectul unei bătălii judiciare intense de la sfârșitul lunii ianuarie, cu mai multe răsturnări în prima instanță și în apel la diverse jurisdicții din țară.

Trump a justificat cele trei decrete prin motive de securitate națională, dar criticii și judecătorii care au blocat succesiv aplicarea documentelor i-au reproșat că a vizat fără motiv și în mod discriminatoriu zeci de milioane de musulmani.

Cea de-a treia versiune a textului, semnată la 24 septembrie, interzice permanent trecerea frontierei americane pentru cetățenii din șapte țări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord și Ciad) și suspendă intrarea în țară responsabililor guvernamentali venezueleni.

Dar măsura a fost suspendată la 17 octombrie, cu o zi înainte de intrarea în vigoare, de către un judecător din Hawaii. Acesta a considerat că textul nu reușește să demonstreze de ce intrarea a peste 150 de milioane de cetățeni străini din țările în cauză “ar prejudicia interesele Statelor Unite”. Un judecător din Maryland a blocat de asemenea măsura.

Guvernul, care a contestat aceste decizii, a obținut o primă victorie în noiembrie: o curte de apel din San Francisco a autorizat aplicarea sa parțială, exceptând “străinii care pot demonstra o relație autentică cu o persoană sau entitate din Statele Unite”.

În hotărârea sa de luni, Curtea Supremă a autorizat aplicarea integrală a ordinului executiv, în așteptarea unor decizii ale instanțelor de apel. Două audieri sunt prevăzute pentru această săptămână: miercuri pentru decizia din Hawaii și vineri pentru cea din Maryland.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.