Meniu principal

Tranzacții suspecte cu energie electrică: ANRE și Consiliului Concurenței au intrat pe fir

Prețul energiei pe platforma bursieră destinată populației, mai mare cu 45% în trimestrul patru

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat, luni, demrarea ueni investigații în cazul a două contracte cu energie încheiate pe bursa de profil OPCOM. Oficialii instituției suspectează că ar fi fost încălcată legislația, cerând ajutorul Consiliului Concurenței pentru ca ancheta să avansaeze într-un ritm alert, informează AGERPRES.

ANRE a demarat investigația în urma unei sesizări potrivit căreia contractele ar fi fost încheiate la un preț mai mare decât ar fi normal. Reprezentanții ANRE au refuzat să dezvăluie care sunt tranzacțiile și companiile anchetate.

“Sunt raportate două tranzacții suspecte. ANRE este în discuții în acest moment cu Consiliul Concurenței pentru a analiza aceste tranzacții. Președintele ANRE a luat legătura cu cei de la Consiliul Concurenței ca împreună să desfășurăm o investigație în legătură cu aceste contracte. Dacă OPCOM, care este operatorul pieței, ne sesizează și el alte tranzacții suspecte, cu siguranță și acolo vom începe controlul, investigația. Este o investigație în curs și nu putem da nume. Este vorba de tranzacții încheiate și pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare – n.r.). Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este liberă și acolo se întâlnește cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurenței”, au precizat reprezentanții ANRE, citați de AGERPRES.

Prețurile pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare – PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns în aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de două ori mai mari decât în primele zile ale acestui an.

(foto: Basarabia.md)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.