Meniu principal

Toader minte cum respiră: ambasadorii de abia s-au lăsat convinși să facă o poză cu el!

Toader minte cum respiră: ambasadorii de abia s-au lăsat convinși să facă o poză cu el!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri dimineață, la sediul ministerului, cu șefii reprezentanțelor diplomatice din nouă țări: Belgia, Suedia, Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Statele Unite ale Americii și Canada. La finalul întrevederii, Toader a dat singur declarații, subliniind că nu a fost tras de urechi pentru legile Justiției și că toate lucrurile sunt cât se poate de roz. Potrivit unuia dintre ambasadorii prezenți la întâlnire, lucrurile au stat cu totul altfel, diplomații refuzând, in corpore, să emită un comunicat de presă comun, la cererea ministrului român al Justiției.  

„Ca o primă concluzie, nimeni nu contestă libertatea de legiferare, nimeni nu contestă necesitatea modificării legilor Justiției în acord cu exigențele constituționale, în acord cu standardele europene, nimeni nu contestă necesitatea adoptării unor soluții echitabile în legile Justiției”, a declarat Tudorel Toader, citat de AGERPRES.

Întrebat dacă în cadrul întâlnirii au fost reproșuri din partea diplomaților, Toader a răspuns: „Nu. Vă asigur că n-a existat niciun reproș. A fost o discuție absolut constructivă, o discuție lămuritoare, o discuție care e normal și necesar să aibă loc între instituții”.

Unul dintre ambasadori i-a explicat ministrului că schimbările pe care partidul aflat la guvernare încearcă să le facă în Justiție pun în pericol echilibrul puterilor în statul român. Toți cei care au vorbit și-au exprimat îngrijorări legate de legile justiției, nimeni nu a aprobat pachetul legislativ. Însă niciunul dintre ambasadori nu a cerut retragerea legilor justiției, evidențiind faptul că Parlamentul unei țări are libertatea să dezbată orice lege dorește.

Potrivit Republica.ro, Tudorel Toader a încercat să propună o declarație de presă comună, ambasadorii refuzându-l, însă, politicos. În acest context, ministrul le-a cerut oficialilor străini să facă măcar o poză.

Unul dintre ambasadori a spus, pentru Republica.ro, că „au existat îngrijorări” exprimate deschis: „Ministrul a fost generos cu timpul și, deși a vorbit mult și a demonstrat expertiză juridică considerabilă, nu pot spune în nici un fel că a ameliorat principalele noastre îngrijorări cu privire la aspectele cele mai problematice ale proiectului de lege aflat în dezbaterea parlamentului. Dar acesta este un proces. Vom continua să dialogăm, să monitorizăm și să ne exprimăm îngrijorările, de fiecare dată când este necesar”.

(foto: Ministerul Justiției)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.