Meniu principal

Sudan: O vastă necropolă, descoperită în locația unei mânăstiri medievale

Peste 120 de schelete umane au fost excavate dn patru cimitre situate în apropierea ruinelor unei mânăstiri medievale creștine din Sudan. Câteva dintre morminte conțineau osemintele cu particularități neobișnuite, conform unui material publicat de Live Science, citat de AGERPRES.

 

Cimitirele și rămășițele umane excavate în ultimii doi ani sunt localizate în perimetrul mânăstirii denumite al-Ghazali (Sudan), în apropiere de Nil. Oamenii îngropați acolo au trăit în urmă cu 1.000 de ani, într-o perioadă în care o serie de regate creștine înfloreau în această regiune din nordul Africii, conform lui Robert Stark, cercetător la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, care și-a prezentat descoperirile în cursul acestei luni la Toronto, la o conferință anuală comună a Institutului Arheologic din America și a Societății pentru Studii Clasice.

Printre descoperiri se numără și giulgiuri foarte bine conservate. Arheologii au descoperit și pietre de mormânt pe care sunt gravate rugăciuni în limbile greacă și coptă (o limbă egipteană care folosește alfabetul elen).

Într-unul dintre cimitire au fost descoperite oseminte cu particularități deosebite. Spre exemplu, două schelete prezintă o serie de tăieturi adânci în oase, făcute postmortem.

(foto: Archaeology.org)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.