Meniu principal

Sud-coreenii își votează noul președinte

Foto: Alchetron.com

Birourile de vot s-au deschis marți, la ora locală 06.00 (luni, 21.00 GMT), în Coreea de Sud, pentru alegeri prezidențiale organizate după demiterea președintei Park Geun-Hye, pusă sub acuzare într-un scandal de corupție, transmite AFP.

După o scurtă campanie dominată de problema locurilor de muncă și inegalităților, mai mult decât de dosarul nord-coreean, alegătorii sunt așteptați la urne până la orele 20.00 (11.00 GMT) în peste 139.000 de secții de votare. Rata participării se anunță record.

Un veteran al luptei pentru drepturile omului, favorabil unei forme de reconciliere cu Coreea de Nord, este marele favorit al scrutinului. Moon Jae-In, din Partidul Democrat (centru-stânga), este creditat într-un ultim sondaj cu 38% din intențiile de vot, cu mult înaintea centristului Ahn Cheol-Soo aflat aproape la egalitate în unele sondaje cu conservatorul Hong Joon-Pyo.

O victorie a lui Moon Jae-In, 64 de ani, ar permite alternanța la putere după zece ani de domnie a conservatorilor și ar putea însemna o schimbare considerabilă de politică, față de Phenian, dar și față de aliatul și protectorul american.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.