Meniu principal

SUA şi Rusia nu ajung la un acord privind răspunul la atacul chimic din Siria

SUA şi Rusia nu ajung la un acord privind răspunul la atacul chimic din Siria

Rusia şi aliaţii occidentali nu au reuşit să ajungă la un compromis privind un răspuns internaţional la atacul chimic din Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, scrie The Guardian.

Fiecare parte a votat împotriva propunerii celeilalte privind organizarea unei investigaţii privind folosirea repetată a armelor chimice în Siria. Delegaţia SUA a declarat că „a făcut tot ce era posibil” pentru a se adapta în funcţie şi de viziunile ruşilor şi că această sesiune a consiliului a reprezentat „un moment decisiv”.

Rusia a declarat că SUA şi aliaţii lor se folosesc de situaţie pentru a găsi un „pretext” pentru a ataca Siria şi a folosit dreptul de veto pentru a respinge o rezoluţie prin care SUA propunea crearea unui mecanism independent de investigaţie pentru armele chimice din Siria, argumentând că ar deveni o armă de propagandă a Occidentului.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că rezoluţia a fost făcută pentru a fi respinsă. „Sperau ca decizia să fie aşa. Acest lucru l-au vrut pentru a putea justifica folosirea forţei împotriva Siriei. Dacă luaţi decizia de a folosi acţiuni militare ilegale – şi sperăm că veţi reveni asupra acestei decizii – atunci va trebui să fiţi responsabili pentru acest lucru”, a precizat el.

Bolivia a fost singura ţară care a susţinut Rusia în timp ce China s-a abţinut. O contra-propunere a ruşilor, care susţinea înfiinţarea unui mecanism de investigaţie dar lăsa decizia finală privind vinovaţii la Consiliul de Securitate, nu a obţinut destule voturi.

Franţa a descris propunerea ruşilor ca fiind „un foc de paie” care a avut ca scop acoperirea regimului de la Damasc.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.