Meniu principal

Strategie autistă de comunicare: liberalii se calcă în picioare la portavocea răstignirii USR

PNL cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanța privind contractele part-time

De două zile, liberalii au pus tunurile pe USR, micul dar vocalul partid de Opoziție care pare să fi preluat inițiativa în lupta împotriva coaliției PSD-ALDE. Ca și în cazul alegerilor locale de la București, când au aplicat o strategie perdantă, de parcă s-ar fi sabotat singuri, liberalii trag cu gloanțe oarbe în useriști, de două zile, aiurea. Mesajul este același, transmis de toate doamnele și domnișoarele, în frunte cu Ludovic Orban, de pe foile primite de la echipa de comunicare: Niciun liberal nu ar striga de portavoce de la tribuna Parlamentului.

În comunicare, atitudinea reactivă poate funcționa pe termen scurt, însă se întoarce împotriva ta dacă persiști cu mesajele propagandistice de acest tip. După turul de forță din Parlament, când într-o situație extremă a utilizat metode necunoscute parlamentarilor vechi, USR pare să fi învățat acest lucru. În timp ce liberalii abundă de mesaje negative, adresate, culmea, nu coaliției PSD-ALDE (foști colegi de coaliție în cadrul USL), ci celor cu care ar fi trebuit să colaboreze pentru a evita mutilarea justiției, USR a schimbat atitudinea reactivă cu alta proactivă, recomandată de orice om de comunicare (însă, evident, nu și de cei ai liberalilor).

Nu doar președintele USR, Dan Barna, ci și ceilalți membri și parlamentari ai formațiunii au transmis înspre PNL mesaje pozitive, proactive, de unitate, preluând, astfel inițiativa în Opoziție. Ce văd românii în acest tablou? Liberalii se oțăresc la USR din cauza portavocii lui Stelian Ion, în timp ce useriștii fac apel la unitatea Opoziției și se pregătesc pentru o nouă rundă din războiul cu penalii. Cine credeți că iese în câștig? În mod cert, nu liberalii!

Pe lângă mesajele negative pe care le-au lansat în spațiul public, țintite nu la cine ar trebui în aceste zile, liberalii au din start slabe șanse de a obține puncte în fața mai tinerilor lor colegi din Opoziție. Pe lângă faptul că aceștia sunt ”pe val” la ora actuală, pe peneliști nu-i ajută, în mod evident, nici istoria. Cât de autist poate fi un om de comunicare care te sfatuiește, ca strategie, să te iei aiurea de niște oameni cu care tu, ca partid, nu te poți compara nicicând. Nici măcar votanții PNL nu cred în curățirea acestuia partid, totală, de penali, darămite să-i convingi că bau-baul e o mână de oameni fără dosare penale, fără experiență în Parlamentul murdar al României (un plus în acest context) și fără scheleți de genul USL în șifonierul de la sediu.

Liberalii au intrat singuri într-o situație de tip lose-lose, din care recomandabil ar fi să iasă de urgență, până ce aceasta nu se transformă într-o imagine dezolantă, similară cu cea de la alegerile pentru primăria Capitalei. O dată cu aplicarea acestei strategii de comunicare perdantă, nu este român care să nu-și fi amintit de USL, de bâlbâielile cu candidatura de la București și de scorul jenant obținut de cel de-al patrulea om trimis la luptă contra Gabrielei Firea, Cătălin Predoiu (după Orban, Bușoi și Munteanu). Și atunci, PNL a refuzat să renunțe la propriul candidat, în favoarea sprijinirii lui Nicușor Dan, alegând, în schimb, să se facă de râs. Iar Firea a ajuns primăriță. La fel face și acum. Pentru că, la fel ca și celelalte partide tradiționale (cu toate derivatele lor mai mici), PNL este prins în miijlocul ”Revoluției post-industriale”, despre care vorbește sociologul Barbu Mateescu, și nu știe, efectiv, cum să reacționeze.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.