Meniu principal

Un neurochirurg de la Spitalul Colentina cere demisia managerului: doi pacienţi sunt ”condamnaţi la moarte”

Al doilea transplant pulmonar, realizat în noaptea de luni spre marţi la Spitalul Sfânta Maria din Capitală

Un medic neurochirurg de la Spitalul Colentina, din Bucureşti, a postat pe Facebook un mesaj în care susţine că noul manager al unităţii a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă într-atât de drastic încât intervenţiile chirurgicale se mai pot face doar până la ora 15.00. Dr. Ionuț Gobej cere demisia de urgenţă a managerului, Silvi Ifrim, numită de primarul Gabriela Firea luna trecută, şi înlocuirea ei ”cu o persoană competentă, capabilă să rezolve probleme în interesul pacienţilor”.

Medicul Ionuț Gobej prezintă cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuie supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţine că i-a expus managerului această situaţie, despre care a spus că binele bolnavilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”.

Dr. Ionuț Gobej cere sprijin ”pentru ca toate cele existente să nu fie distruse”, în condiţiile în care, începând din ianuarie 2017, ”personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite.

”A făcut asta (n.r. – managerul spitalului) în condiţiile în care resursa umană este total insuficientă în spitalele publice şi toţi medicii noştri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alăture echipelor din care facem parte. Aceste acţiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15.00”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.

El prezintă situaţia a doi pacienţi ”cu patologie tumorală benignă, însă cu o situaţie clinică deosebit de gravă, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o lună în lipsa operaţiilor” şi care au cerut ajutorul medicilor de la Secţia de Neurochirurgie.

”Dacă operaţiile s-ar face cu succes, ar avea (n.r. – pacienţii) o speranţă de viaţă egală cu a populaţiei generale. Cei doi pacienţi au fost programaţi pentru intervenţii în a doua parte a lunii februarie, în prezent realizându-se bilanţul şi planul preoperator. Este de ştiut că cei doi pacienţi au văzut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucureşti, aceştia declinându-şi competenţa. Problema a apărut pentru că timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputându-se efectua intervenţiile până la ora 15.00 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacienţii fiind condamnaţi la moarte”, mai arată medicul neurochirurg. 

El precizează că până în ianuarie 2017 au fost realizate multiple astfel de intervenţii, administraţia trecută ”găsind resursele materiale pentru a rezolva situaţii similare”, motiv pentru care a apelat ”cu toată buna credinţă” la ajutorul noului manager al spitalului, Silvi Ifrim, la care am fost în audienţă vineri.

”I-am expus iniţial oral această situaţie şi am primit un răspuns siderant, citez: ”nu mă interesează, nu este problema mea”…”binele pacientului reprezintă o lozincă”. Văzând că demersul meu a rămas fără rezultat, am făcut o cerere în scris, exact cu cele discutate cu doamna manager, însă mi-am pierdut speranţa că vom putea realiza ceva în această echipă”, mai scrie medicul.

(foto: Televiziunea-medicală.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.