Meniu principal

Sindicatul ANP: Legea grațierii nu rezolvă problema supraaglomerării din penitenciare

ANP: 551 de deținuți au fost puși în libertate de joia trecută până luni

În contextul în care legea grațierii se plimbă între Comisia juridică și plenul Senatului, fără vreo perspectivă clară, reprezentanții Sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) susțin că problema supraaglomerării din închisori nu va fi rezolvată prin acest proiect. Potrivit acestra, 70% dintre potenţialii beneficiari se vor întoarce în penitenciar în primul an de la eliberare, iar printre aceştia probabil nu vor fi oameni politici şi de afaceri cu probleme penale “care promoveaza intens această măsură”. Mai ult, sindicaliștii spun că singura soluție pentru rezolvarea problemei supraaglomerării este crearea a 8.500 de locuri de cazare şi de îmbunatăţirea condiţiilor de detenţie, informează News.ro.

“Graţierea unui număr mediu de 9 deţinuţi/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare în măsura în care Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru a rezolva în mod direct această problemă. Nicio lucrare majoră de modernizare nu a fost demarată. Este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de patru metri pătraţi per deţinut şi de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi de lucru. Dintre cei 1.032 de potenţiali beneficiari (433 ar ieşi din închisoare, 589 ar beneficia de o reducere cu trei ani a pedepselor, nouă minori şi o persoană de peste 70 de ani), 70% se vor întoarce în primul an. Cu mult înainte ca un corp de clădire să fie reparat”, a spus preşedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitraşcu.

El a precizat că, în fiecare lună, sunt eliberaţi din penitenciare peste 900 de deţinuţi, de regulă prin liberare condiţionată. Un număr aproape egal intră în penitenciare în fiecare lună, în creştere fiind numărul deţinutilor repatriaţi din ţările Uniunii Europene, care a ajuns la 70-80 pe lună.

“Drept urmare, avertizăm că dacă acest proiect de gratiere se aprobă. problema supra-aglomerării rămâne. În continuare va fi nevoie de cel putin 7.500 de locuri de deţinere, iar condiţiile din penitenciare nu vor fi îmbunătăţite în lipsa unor acţiuni concrete de modernizare şi construcţie de penitenciare”, a mai spus Dumitraşcu.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.