Meniu principal

Sindicaliștii, despre eliminarea venitului minim, propusă de Tăriceanu: Demers anti-european!

BNS, despre dezastrul fiscal: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, pregătim procese colective

Blocul Naţional Sindical (BNS) consideră „un demers anti-european” eliminarea venitului minim garantat şi solicită Guvernului şi partidelor care fac parte din coaliţia de guvernare să stopeze declaraţiile politicienilor în acest sens, făcând referire la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care declara, săptămâna trecută, că va propune coaliţiei de guvernare renunţarea totală la venitul minim garantat care, în opinia sa, este o invitaţie la nemuncă.

„Eliminarea venitului minim garantat este un demers anti-european. De aceea solicităm Guvernului şi partidelor din coaliţia de guvernare să dea dovadă de responsabilitate socială şi astfel să stopeze orice fel de declaraţii publice în sensul renunţării la mecanismul venitului minim garantat”, transmite, miercuri, BNS.

Reprezentanţii BNS spun că „declaraţiile oficialilor români par rupte de realitate”, făcând referire la şeful Senatului, care declara, săptămâna trecută, că va propune coaliţiei de guvernare renunţarea totală la venitul minim garantat spunând că, în opinia sa, este o invitaţie la nemuncă.

„În 26.04.2017, Comisia Europeană a emis Recomandarea C(2017) 2600 privind Pilonul Social European, capitolul III din această recomandare fiind dedicat protecţiei şi incluziunii sociale, mai concret articolul 14 se referă la venitul minim. Aşa cum rezultă din evaluările realizate de Comisia Europeană, toate statele membre ale Uniunii Europenă au în funcţiune o schemă de tip venit minim garantat, cu precizarea că în Grecia se afla în implementare o schemă pilot, iar în Italia, schema de venit minim garantat este un atribut regional. De altfel, situaţia este aceeaşi pentru toate cele 35 de state europene evaluate, singura ţară unde nu există o astfel de schemă fiind Turcia”, explică reprezentanţii BNS.

Ei mai spun că afirmaţiile preşedintelul ALDE sunt populiste, pentru că mai mult de 50% dintre şomerii neindemnizaţi înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă provin din familii ce beneficiază de ajutor social pentru atingerea venitului minim garantat.

„Nu există informaţii publice referitoare la profilul persoanelor apte de muncă beneficiare de venit minim garantat, însă mai mult de 50% din şomerii neindemnizaţi înregistraţi la ANOFM sunt persoane ce provin din familii ce beneficiază de ajutor social pentru atingerea venitului minim garantat. Dacă analizăm profilul celor înregistraţi ca şomeri neindemnizaţi vom constata că 89% din aceştia sunt persoane cu nivel de educaţie primar, gimnazial sau profesional, 58% din şomerii neindemnizaţi fiind persoane cu vârstă de peste 40 ani”, arată reprezentanţii BNS.

Blocul Naţional Sindical spune că o astfel de măsură ar trebui pusă în dezbatere publică, iar „ţinta pe care ar trebui să o avem în vedere ar fi aceea de apropiere a nivelului de trai al românilor de cel al celorlalţi cetăţeni ai Uniunii”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.