Meniu principal

Trei zile de doliu naţional, începând de astăzi, în memoria regelui Miha

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai, întâmpinat la Palatul Regal de peste 1.000 de persoane

UPDATE: În România este doliu naţional pentru trei zile, începând de joi, în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a ajuns la Bucureşti, miercuri seară, când a fost depus în Sala Tronului a Palatului Regal, unde Majestatea Sa a depus jurământul la vârsta de 19 ani, Sute de persoane au aşteptat pe traseu, iar la Palatul Regal peste 1000 de persoane au aplaudat. Mai mulţi oameni au scandat “Regele şi patria!” şi “Monarhia salvează România!”.

Cortegiul funerar a trecut pe sub Arcul de Triumf , fiind întâmpinat pe traseu de sute de bucureşteni. Luminiţele de sărbători au fost stinse în Capitală pe tot traseul cortegiului, iar drapelele au fost coborâte în bernă.

După depunerea sicriului în Sala Tronului, a avut loc o ceremonie privată, iar de la ora 21.00 şi până la ora 24.00 cei prezenţi vor putea merge la catafalcul Regelui pentru a se reculege. Cei aflaţi în zona Palatului Regal au primit pliante cu programul funeraliilor şi pe verso cu Imnul Regal.

În timpul zilei de miercuri, sute de oameni au venit în faţa Palatului, unde au lăsat flori, dar şi poezii şi au aprins candele.

„Prezent mereu în sufletul ţării! Odihneşte-te în pace, Majestate” şi „Rămas bun, rege drag!” stă scris pe gardul acoperit de coroane din flori, între care se întrezăresc fotografii ale fostului suveran.

Vârstnici, cei mai mulţi dintre cei prezenţi în faţa Palatului, şi părinţi cu copii au venit să aducă un omagiu Majestăţii Sale Defuncte, iar unii să aibă o amintire a momentului.

„Pentru aducere aminte, că nu e în fiecare zi”, s-a fotografiat o femeie cu florile depuse lângă potretul regelui Mihai.

(foto: Inquam)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.