Meniu principal

Sesizarea lui Tăriceanu privind conflictul constituţional dintre Guvern şi DNA, discutată de CCR

CCR dezbate sesizările ICCJ, PNL şi USR asupra legii privind statutul magistraților

Curtea Constituţională a României (CCR) va lua în discuție, luni, sesizarea depusă în urmă cu trei săptămâni de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA. Liderul ALDE susţine că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 reprezintă o imixtiune a puterii judecătorești în activitatea puterea executive.

”Conflictul juridic de natură constituţională pe care preşedintele Senatului îl aduce în atenţia Curţii Constituţionale a României a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constând în anchetarea circumstanţelor în care a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului referitor la modificarea şi completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, fapt care a creat blocaje instituţionale. (…) Măsurile de politică penală se află în competenţa exclusivă a Parlamentului şi a Guvernului, alte autorităţi publice, inclusiv autoritatea judecătorească, pot exprima puncte de vedere în această materie, pot şi trebuie să fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenţă, de amestec discreţionar, inclusiv de urmărire penală, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului, se menţionează în sesizarea trimisă Curtea Constituţională a României. Preşedintele Senatului consideră că, procedând la anchetarea oportunităţii, circumstanţelor şi împrejurărilor elaborării proiectului de act normativ, reprezentanţii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competenţele Guvernului, prin Ministerul de Justiţie, fapt care a condus la apariţia prezentului conflict juridic de natură constituţională, în sensul deciziilor CCR”, se arată în comunicatul transmis de Senat cu privire la sesizarea depusă de Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, șeful Senatului cere Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.