Meniu principal

Sesiune extraordinară a Camerei Deputaților, băgată de PSD pe gâtul Opoziției

GRECO le dă parlamentarilor peste mâini: până și Codul de conduită e făcut... românește!

Camera Deputaților se află, în perioada 9 – 31 ianuarie, în sesiune extraordinară, după cum a anunțat, luni, Ioana Bran, secretar al acestui for. Potrivit acesteia, marți, de la ora 11.30, va avea loc ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei și Senatului. Ioana Bran a precizat că vor avea loc activități în Comisii, iar proiectele de lege care urmează a fi dezbătute în această sesiune extraordinară vizează două ordonanțe referitoare la ”Cumințenia Pământului” și un proiect de lege privind respingerea OG 14/2015 pentru completarea OG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat programul de lucru și proiectul ordinii de zi pentru sesiunea extraordinară cu 27 de voturi ”pentru” și 15 ”împotrivă”. Precizăm că, în total, la vot ar fi trebuit să fie prezenți nu mai puțin de 329 de deputați!

”O nouă zi, o nouă experiență suprarealistă. Astăzi, plenul Camerei cu 36 de deputați (din 329). Pentru context: săptămâna trecută s-au terminat lucrările Parlamentului urmând să fie reluate la 1 februrarie (conform Constituției). Evident, cei mai mulți parlamentari sunt plecați din București în acest moment. Așa că să-i convoci cu o oră înainte într-un plen extraordinar, e un act nedemocratic, chiar dacă PSD insistă că totul e ok și regulamentar. E nedemocratic pentru că se încalcă însuși principiul de bază de reprezentativitate în momentul în care (fizic) 90% din parlamentari nu pot ajunge la lucrări. Se folosește această procedură – în afara uzanțelor – pentru ca Guvernul să aibă mână liberă la ordonanțe de urgență în luna ianuarie (în timp ce Parlamentul e convocat doar formal). Adică după ce ne-au adormit frumos cu povești despre rolul Parlamentului <<care va fi repus în drepturi>>, acum își dau arama pe față”, a spus, pe Facebook, deputatul USR Cătălin Drulă.

Liderul grupului deputaților PNL Raluca Turcan a afirmat că parlamentarii nu au fost anunțați la timp despre ședința de plen pentru a putea fi prezenți.

”Ceea ce se întâmplă astăzi este o glumă, o glumă proastă, care, din nefericire, lezează oamenii de bun simț din această țară. Cine și-ar putea imagina că plenul Camerei Deputaților poate să funcționeze dacă este convocat cu două ore înainte. Astăzi am primit anunțul că se organizează ședința de Birou Permanent al Camerei și la ședința de BP ni s-a spus că este ședință de plen de la o oră la alta. Este pur și simplu o bătaie de joc, este o sfidare a celei mai importante instituții a statului. Astfel de modalități de lucru nu ar trebui să se mai repete. Parlamentul trebuie să funcționeze predictibil, Parlamentul trebuie să aibă oameni pregătiți care să poată să studieze înainte legile și deciziile care se supun aprobării. Este sfidător să ne facem că muncim, este sfidător să ne facem că avem ședință când în sală sunt 50 de oameni. Spuneți-i, domnule președinte de ședință (vicepreședintele Camerei Gabriel Vlase — n.r.) șefului dvs de partid, Liviu Dragnea, că în Camera Deputaților nu putem să fim conduși ca la Teleorman, nu putem fi conduși ca la PSD, unde se primesc comenzi și oamenii se aliniază. Camera Deputaților trebuie să fie forul unde dezbatem serios și suntem anunțați înainte de ordinea de zi”, a afirmat Raluca Turcan.

(foto: Facebook Cătălin Drulă)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.