Meniu principal

Șerban Nicolae (PSD) vrea o lege a grațierii ”clementă”: recuperarea prejudiciului, exagerată

Pesediștii pun cruce proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi

La Comisia juridică a Senatului au început, marți, dezbaterile asupra proiectului de lege privind grațierea, adoptat de Guvernul Grindeanu odată cu OUG 13. Președintelui Comisiei, Șerban Nicolae (PSD), a pledat pentru eliminarea termenului de un an în care să fie recuperate prejudiciile produse de cei grațiați. Senatorul social-democrat susține că proiectul de lege adoptat de Guvern trebuie amendat „din temelii”. Dezbaterile pe proiectului privind grațierea vor fi reluate pe 21 februarie.

„Nu înţeleg de ce se vorbeşte de acea dispoziţie de recuperare a prejudiciului. Este exagerată şi pune sub semnul întrebării semnificaţia gestului de clemenţă”, a spus Șerban Nicolae.

Potrivit acestuia, nu ar trebui să existe un termen până când un condamnat eliberat să returneze prejudiciul creat, precizând că, dacă persoana este dusă în penitenciar, aceasta nu mai are mijloacele necesare să returneze acest prejudiciu.

În proiectul de lege al Guvernului Grindeanu, la art. 4 alin. 1 și 2 se prevede: „Grațierea prevăzută la art. 1-2 este condiționată de achitarea, în termen de 1 an de la condamnarea definitivă sau, după caz, de la punerea în libertate, a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea condiției atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție”.

În cadrul dezbaterii, senatorii PNL și USR au pledat pentru respingerea proiectului de lege, arătând că măsurile propuse nu vor rezolva problema supraaglomerării din penitenciare. În forma propusă de Guvern, de grațiere ar beneficia şi infractori condamnaţi pentru mărturie mincinoasă, incest, profanare de morminte, infracţiuni la vot sau infracţiuni împotriva înfăptuirii justiţiei.

Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Justiției a recunoscut că Guvernul nu ştie câţi deţinuţi ar putea  fi eliberaţi din închisori, în condițiile în care softul pe care îl are Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu este suficien de performant pentru a anticipa acest lucru.

(foto: Jurnalul.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.