Meniu principal

Vești proaste: se anunță scumpiri la gaze naturale și energie electrică

Preţurile la gaze cresc pentru clienţii Engie, de la 1 aprilie

Gazele naturale pentru populație se vor scumpi cu 4-5%, începând cu data de la 1 aprilie, ca urmare a finalizării procesului de liberalizare. Informația a fost confirmată, pentru News.ro, de preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. De asemenea, în cee ce privește factura la energia electrică, factura se va calcula la 1 iulie, nefiind încă clar dacă sau despre ce majorare va fi vorba. 

”La gaze naturale, odată cu finalizarea procesului de liberalizare, de la 1 aprilie nu mai sunt preţuri reglementate şi se vor aplica preţurile din piaţa liberă ceea ce ar putea genera creşteri de 4-5% la factura consumatorilor casnici. Pentru electricitate, factura se va calcula la 1 iulie, dar nu estimăm o creştere a acesteia pentru că urmează o perioadă a anului în care se înregistrează frecvent un exces de producţie de energie electrică care induce preţuri mici de natură să echilibreze preţurile mari întâlnite în luna ianuarie”, a afirmat Havrileţ.

Calendarul stabilit în 2012 prevede liberalizarea completă a preţurilor energiei electrice pentru populaţie de la 31 decembrie 2017, în condiţiile în care, în prezent, 80% din preţul de pe facturile consumatorilor casnici provine din piaţa liberă şi 20% este preţ reglementat de ANRE.

În sectorul de gaze naturale, preţul la producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017.

(foto: Geobuild.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.