Meniu principal

Scoția vrea independența dacă îi sunt ignorate opiniile despre Brexit

Premierul scoțian nu va organiza un nou referendum de independență

Planul guvernului britanic de ieșire din Uniunea Europeană este ”catastrofal din punct de vedere economic”, iar Scoția trebuie să aibă opțiunea de a vota pentru independență dacă opiniile sale cu privire la Brexit sunt respinse, a declarat șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Primul ministru a făcut aceste remarci după ce premierul britanic Theresa May a declarat într-un așteptat discurs că Marea Britanie va părăsi piața unică și va impune limite imigrației.

Sturgeon a subliniat că scoțienii, care au votat cu o majoritate clară împotriva ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul din iunie anul trecut, vor fi probabil și mai favorabili independenței. Ea a precizat că a prezentat guvernului britanic o serie de propuneri cu privire la poziția Scoției, inclusiv cu opțiunea menținerii de către aceasta a legăturilor cu piața unică europeană din interiorul Marii Britanii. Mulți consideră că așa ceva ar fi greu de pus în practică, însă guvernul scoțian susține că, în condițiile în care Brexit-ul este un fapt fără precedent, este nevoie de o abordare creativă.

Nicola Sturgeon a insistat că dorește dovezi că guvernul de la Londra ia în seamă vocea Scoției.

”Guvernul britanic nu poate fi lăsat să ne scoată din UE și de pe piața unică, fără a ține cont de impactul asupra economiei noastre, a locurilor noastre de muncă, nivelului de trai și reputației noastre de țară deschisă, tolerantă, fără ca Scoția să poată alege între aceasta și un alt fel de viitor”, a declarat șefa guvernului scoțian.

(foto: Independent.co.uk)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.