Meniu principal

Scăpăm de vizele pentru Canada: Acordul CETA, la vot în Parlamentul European

Parlamentul European dezbate, miercuri, situația justiției din România

Miercuri va fi supus votului, în Parlamentul European, Acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, care va da posibilitatea românilor să călătorească fără vize în statul nord-american. Este vorba despre o înțelegere a cărei negociere a început acum opt ani de zile. În urma votului din Parlamentul European, unele măsuri vor fi aplicate încă din luna aprilie a acestui an.

CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Acordul CETA a fost semnat, anul trecut, la Bruxelles, în urma unor negocieri care au fost ct pe ce să se suspende, de mai multe ori. Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, însă ulterior a cedat. Tot în cadrul acestor tratative, România și Bulgaria au obținut eliminarea vizelor pentru cetățenii lor. Acest lucru va avea loc în două etape: de la 1 mai vor putea călători fără restricții cei care au mai avut vize, iar din 1 decembrie – toți ceilalți.

(foto: Sustainablepulse.com)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.