Meniu principal

Scandal în Parlamentul European, din cauza Ordonanței PSD privind modificarea Codurilor

Legile justiției, dezbătute în Parlamentul Eiropean: absența Vioricăi Dăncilă, aspru taxată

Situaţia din România ca urmare a adoptării Ordonanței privind modificarea Codurilor penale este dezbătută, joi, în plenul Parlamentul European. Tema a fost pusă pe ordinea de zi la solicitarea Partidului Popularilor Europeni care susţine că „adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopţii contravine tuturor principiilor democraţiei şi transparenţei”.

Au luat, deja, cuvântul mai mulți europarlamentari români, de la PSD, PNL sau independenți. Monica Macovei a afirmat că Guvernul pregătește, pentru ziua de vineri, desființarea Direcției Naționale Anticorupție. Pe de altă parte, Maria Grapini a acuzat conducerea PE că incalcă suveranitatea statului român. 

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a lansat un apel la Guvernul României să nu facă „pași în direcția opusă”. 

„Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii. Cred că, la fel ca orice naţiune europeană, poporul român merită politicieni şi guverne care vor să lupte împotriva corupţie. Am văzut protestele, am văzut îngrjorarea exprimată de sistemul judiciar. Lăsaţi-i să îşi termine treaba, pentru a putea spune că progresele sunt ireversibile”, a spus Timmermans. 

”Acest Guvern este numit guvern de hoți, mafia instalată la Guvern, guvern de bandiți. Au acționat noaptea, pe neașteptate, fără să anunțe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi, ca să se scape pe ei. În primul rând pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea. Să modifici abuzul în serviciu care există în toate țările din lumea asta, în urma căruia scapă foarte mulți politicieni, foarte mulți din administrație. Aseară au fost, pe stradă în București, circa 200.000 de oameni și alți 200.000 de oameni au fost în restul țării. Comisia Europeană trebuie să ceară acestui Guvern să abroge ordonanța de urgență până pe 9 februarie. Dacă vreți să mergeți în misiune, mergeți mâine și stați alături de popor, nu alături de hoți. Hoții trebuie anchetați, că de-asta am intrat în UE cu lupta anticorupție”, a spus Monica Macovei.

”Nimeni nu poate pune în discuția vocația europeană a poporului român. Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupției, dar anticorupție nu înseamnă o justiție abuzivă. Inclusiv DNA a fost înființată prin ordonanță de urgență”, a spus Norica Nicolai. 

Reacţii au venit şi de la Comisia Europeană. Preşedintele Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au transmis o declaraţie comună, în care se arată îngrijoraţi de evenimentele recente din ţara noastră şi atrag atenţia că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Îngrijorări au exprimat şi marile puteri prin ambasadele de la Bucureşti. Germania, Franţa, Canada, Olanda, Belgia şi Statele Unite cer Guvernului României să nu „dea înapoi” în lupta anticorupție.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.