Meniu principal

Dublul standard al Guvernului Grindeanu: salariu minim brut diferit la stat față de mediul privat

BNS: ”Revoluția fiscală” a diminuat salariile a 1,2 milioane de angajaţi

După cum se știe, una din prioritățile Guvernului PSD-ALDE este elaborarea și, ulterior, aprobarea unei noi legi a salarizării unice. Potrivit unui draft obținut de Profit.ro, începând de anul viitor, cel mai mic salariu brut din sectorul public ar urma să fie de 1.750 lei. Până în 2020 inclusiv, bugetarii vor beneficia de o creștere medie salarială de circa 56%, în acest procent fiind incluse și creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură.

Noutatea față de proiectele elaborate de Guvernele anterioare, Ponta și Cioloș, este faptul că salariul minim brut va fi diferit la stat față de mediul privat. Executivul condus de Sorin Grindeanu vrea, însă, ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat. Acest lucru a stârnit, deja, nemulțumirea sindicatelor care reprezintă și interesele angajaților din privat, care susțin că măsura va fi discriminatorie, deoarece s-ar lucra ”cu dublu standard”, în condițiile în care în sectorul privat sunt incadrați cu salariul minim și salariați cu studii superioare.

Astfel, între 1.750 de lei și 4.000 de lei vor fi creșteri substanțiale, între 4.000 de lei și 7.000 lei vor fi acordate creșteri doar pentru a putea menține încadrarea în ierarhie, iar pentru salarii de peste 7.000 de lei vor fi creșteri foarte mici (de maximum 3%) sau deloc, conform datelor draftului Legii salarizării unitare în sistemul bugetar.

Pentru funcțiile alese, noțiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizație, iar nivelul acestei indemnizații va fi legat de evoluția salariului mediu.

Cea mai mare indemnizație va fi cea a președintelui țării, care va avea coeficient 6, coborând până la 1,1, coeficientul pentru funcția de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500.

Sporurile sunt prevăzute să nu depășească 30% din fondul de salarii al fiecărui ordonator. Fiecare ordonator va decide cum sunt acordate sporurile, pe categorii de salariați și pe nivel, astfel încât să nu depășească pragul de 30%. Această limită va fi stabilită la fiecare ordonator în parte, indiferent de tip.

Fondul de premiere va fi stabilit la 5% din fondul de salarii și va fi la dispoziția ordonatorului principal, pentru toți ordonatorii din subordine. Acesta va decide cum va fi distribuit acest fond între ordonatorii secundari și terțiari. Pentru fiecare an vor fi stabilite de la început care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcție în parte. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.