Meniu principal

S-a găsit ”leacul” pentru ransomware-ului WannaCry, folosit în atacul cibernetic la nivel mondial

Symantec: este "extrem de probabil" ca Phenianul să se afle în spatele atacului cibernetic mondial

Un cercetător în domeniul securităţii cibernetice pare că a descoperit un ”întrerupător al distrugerii” care poate împiedica propagarea ransomware-ului WannaCry – pentru moment -, care a provocat atacuri cibernetice cauzând ravagii la nivel mondial, a declarat el sâmbătă pentru AFP.

Cercetătorul, care deţine contul de Twitter @MalwareTechBlog, a declarat că descoperirea este accidentală şi că înregistrarea unui nume de domeniu utilizat de acest malware îl împiedică să se răspândească.

”În esenţă ei se bazează pe un domeniu care nu este înregistrat, iar înregistrându-l noi am oprit răspândirea malware-ului lor”, a declarat pentru AFP @MalwareTechBlog într-un mesaj privat pe Twitter.

Cercetătorul a avertizat însă că oamenii ”au nevoie să-şi actualizeze sistemele cât se poate de repede”, pentru a evita atacul.

”Criza nu s-a terminat, ei pot schimba codul şi încerca din nou”, a subliniat @MalwareTechBlog.

Un val de atacuri cibernetice a afectat, vineri, zeci de ţări, părând să exploateze un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, care blochează fişierele utilizatorilor cu scopul ca aceştia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin.

Au fost afectate de asalt, între altele, reţele informatice ale unor spitale din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, gigantul spaniol în domeniul telecomunicaţiilor Telefonica şi firma americană de livrare FedEx şi alte numeroase alte organizaţii. În România, producția fabricii de automobile Dacia, de la Mioveni, a fost oprită, dn cauza acestui ransomeware.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.