Meniu principal

Preşedintele Iohannis: România, reprezentată oficial doar de George Maior la învestirea lui Trump

Noii miniștri depun jurământul la ora 19.30

România va fi reprezentată la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, din 20 ianuarie, conform cutumei SUA privind ceremoniile de inaugurare a noilor preşedinţi, de către ambasadorul George Maior.

Informația privind prezența lui Liviu Maior la ceremonie a fost transmisă, luni, de Administrația Prezidențială după ce premierul Sorin Grindeanu şi şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au confirmat participarea.

”Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor preşedinţi, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe şefii de stat şi guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegaţie străină, cu atât mai puţin şefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie. Această regulă a fost reconfirmată explicit şi cu ocazia învestirii Preşedintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitaţia trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington”, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, ”delegaţii formate din reprezentanţi ai unor instituţii sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va fi prezent, în perioada 17-21 ianuarie, în SUA, unde va participa la ceremonia de învestitură a noului preşedinte american Donald Trump. Invitaţia transmisă preşedintelui PSD este semnată de Elliott Broidy, vicepreşedintele Comitetului de Învestire a celui de-al 45-lea preşedinte al SUA. Ca și Liviu Dragnea, Broidy are la activ o condamnare penală pentru mituirea unui inspector fiscal. Pentru a scăpa de închisoare însă, acesta a plătit o amendă în valoare de câteva zeci de milioane de dolari, drept ”mediere”. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.