Meniu principal

Roboţii ar putea avea statut de ”persoane electronice”

Roboţii sofisticaţi, cu un înalt grad de autonomie, ar trebui să aibă un statut legal, să fie ”persoane electronice”, potrivit unui proiect votat în Comisia Juridică a Parlamentului European. Astfel, roboţii ar urma să aibă drepturi şi obligaţii, dacă fac bine sau provoacă infracţiuni.

Raportul #robotics include o dezbatere privind impunerea de taxe şi impozite pentru acest tip de roboţi. Iniţiatorul este parlamentarul de Luxemburg, Mady Delvaux, şi cuprinde reguli de definire a persoanelor electronice, inclusiv interacţiunea cu persoanele umane.

Însă proprietarii roboţilor trebuie să aibă în vedere un set de reguli prin care să interzică orice tip de rău făcut fiinţelor umane.

„Un robot nu are voie să rănească umanitatea sau, prin inacţiune, să permită rănirea umanităţii”, este statutul robotului. Mady Delvaux a propus, de asemenea, şi un design care să nu-l facă vulnerabil, înfăţişarea sa să depindă de stările sufleteşti ale omului. Raportul va fi votat în Parlament, în februarie, pentru a fi adoptat având nevoie de o majoritate absolută.

(foto: Nasa.gov)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.