Meniu principal

Întrebarea și data referendumului pe tema grațierii, decise prin Decret prezidențial

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, inițierea demersurilor pentru organizarea unui referendum pentru consultarea populației referitor la grațierea unor pedepse și modificarea Codului penale, propuse de Guvernul PSD. Potrivit legii, șeful statului trebuie să consulte Parlamentul, care are termen 20 de zile calendaristice pentru a prezenta un punct de vedere asupra inițiative. În cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

La referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU asupra problemei propuse, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul ţării.

Aceeaşi lege arată că obiectul şi data referendumului naţional se stabilesc prin decret al preşedintelui României, în cazul referendumului cu privire la probleme de interes naţional, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei referendumului naţional se face prin Monitorul Oficial al României, Partea I, şi prin presă, radio şi televiziune

Participantul la referendum îşi va exprima voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila Votat numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale. După ce a votat, participantul la referendum va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ştampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Pentru persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, la cererea celor aflaţi în aceasta situaţie sau la cererea organelor de conducere ale instituţiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se afla internaţi, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urna specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se afla cel în cauza, pentru a se efectua votarea.

Referendumul este validat dacă răspund DA cel puțin 25% din cei care se prezintă la urne. De asemenea, pragul de participare minim este de 30% din cetățenii înscriși pe listele electorale. 

Procesul de votare se va deschide la ora 07.00 şi se va încheia la ora 23.00.

(foto: RFI.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.