Meniu principal

Reactorul 1 de la Cernavodă a fost oprit, sâmbătă dimineaţa, timp de şase ore

Reactorul 1 de la Cernavodă a fost oprit, sâmbătă dimineaţa, timp de şase ore

Compania Nuclearelectrica (SNN), care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a anunţat că unitatea 1 a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în dimineaţa zilei de sâmbătă, la ora 01.48, timp de peste şase ore, din cauza declanşării automate a sistemului de excitaţie aferent turbogeneratorului Unităţii 1, ”ceea ce a condus la deconectarea automată a acestuia de la SEN”.

De altfel, reactorul 1 de la Cernavodă a fost deconectat în mod controlat de la SEN pe 2 mai, la ora 01.00, timp de câteva zile, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă care, potrivit procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită.

”Unitatea 1 a fost reconectată la Sistemul Energetic National în dimineaţa zilei de 13 mai, ora 08.00, în prezent realizându-se manevrele operaţionale pentru atingerea puterii nominale”, a anunţat Nuclearelectrica sâmbătă dimineaţa.

Oficialii SNN spun că sistemele centralei funcţionează conform proiectului şi nu există niciun impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populaţiei şi mediului înconjurător.

În plus, Unitatea 2 CNE Cernavodă a intrat pe 6 mai în oprire planificată pentru o perioadă estimată de 30 de zile.

În perioada opririi planificate a reactorului 2 vor avea loc activităţi din programul de mentenanţă, din programul de inspecţii, precum şi din cel de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.