Meniu principal

Fake news marca PSD: Ministresa Andreea Păstârnac inventează date despre natalitate

Fake news marca PSD: Ministresa Andreea Păstârnac inventează date despre natalitate

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marți, că potrivit Eurostat, mai mulți copii de naționalitate română s-ar fi născut în 2016 în diaspora decât în țară. Afirmația a făst făcută de pesedistă în cadrul unei dezbateri privind politicile pentru tineret. Marea problemă a declarației Andreei Păstârnac e că Eurostat nu poate confirma informația dată de aceasta drept una oficială.

Potrivit Eurostat, la ora actuală, cele mai recente cifre și date deținute de institut sunt cele pentru 2015. Privind natalitatea românilor, Eurostat, contactat la Luxembourg de RFI, a declarat că nu are date disponibile pentru 2016. În acest context, este greu de spus dacă Andreea Păstârnac și consilierii săi au dat dovadă de incompetență crasă sau au dorit cu bună știință să dezinformeze. 

Mai mult, modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară, într-un anumit an. Din aceștia, Eurostat, bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune doar câți sunt străini, nu și ce naționalitate au.

Potrivit Eurostat, în anul 2015 s-au născut 197491 de copii vii în România, adică o rată a natalității de 10 la 1000. Un astfel de număr de noi născuți raportat la 4,4 milioane ar reprezenta o rată de aproape 45 la 1000, ceea ce ar plasa diaspora românească alături de țări ca Niger sau Mali, cu cea mai mare natalitate din lume.   

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.