Meniu principal

Protestele masive din România țin prima pagină a presei internaționale

Proporțiile și numărul mare de orașe din țară în care au avut loc, în ultima săptămână, proteste împotriva Ordonanței privind modificarea Codurilor penale, operată noaptea de Guvernul Grindeanu, a suscitat interesul presei internaționale, care a acoperit pe larg ceea ce se întâmplă în România.

Duminică seara, agenția rusească Ruptly a transmis în direct uriașul de protest din București, chiar la ora 21.00 când Piața Victoriei a fost luminată de zeci de mii de protestatarii. Din mijlocul evenimentelor petrecute la Bucureşti a transmis şi agenţia Associated Press.

Imaginea cu luminile din Piaţa Victoriei i-a impresionat şi pe jurnaliştii de la New York Times. Publicaţia americană a notat că demonstranţii au rămas în stradă, în ciuda abrogării ordonanţei, pentru că nu mai au încredere că guvernul nu va mai încerca ceva asemănător şi pe viitor.

Postul american de televiziune CNN a ales o fotografie cu Piaţa Victoriei luminată de demonstranţi drept imaginea-cheie a celei de-a şasea zile de proteste. De asemenea, tot CNN a amintit că mulţimea a cântat imnul şi a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din 1989.

Aceeaşi imagine, cu piaţa ca un furnicar de luminiţe a fost folosită ca ilustraţie şi de jurnaliştii de la Der Spiegel. Revista germană, pe pagina sa electronică, a scris că jumătate de milion de români au fost în stradă deşi guvernul a retras ordonanţa 13.î

BBC a urcat pe site-ul său o imagine cu zecile de mii de telefoane mobile care au luminat piaţa din faţa Guvernului. Jurnaliştii britanici se întreabă dacă retragerea ordonanţei este o capitulare sau doar o retragere strategică, având în vedere că Executivul vrea să trimită un proiect de lege în Parlament cu aceleaşi prevederi.

„O victorie pentru societatea civilă românească”, aşa numeşte Radio-Televiziunea Elveţiană decizia guvernului Grindeanu de a retrage ordonanţa. Autorul articolului, acelaşi jurnalist care i-a luat interviul lui Liviu Dragnea când șeful PSD a numit corupția o porcărie, notează că protestatarii şi-au pierdut de tot încrederea în Executiv. Un demonstrant rezumă ţeul care îi animă pe toţi cei din piaţă: Normalitate, fără corupţie, fără hoţie!

„După ce guvernul a capitulat, protestatarii cer demisii”, titrează publicaţia germană Deutsche Welle.

Portalul de ştiri economice Bloomberg relatează, la rândul său, despre situaţia din România. „Premierul refuză să demisioneze în ciuda amplificării protestelor”,  scriu jurnaliştii în debutul unui articol care aminteşte inclusiv despre deprecierea monedei naţionale şi riscul pe care prelungirea acestei situaţii l-ar putea reprezenta pentru creşterea economică.

Al Jazeera, care urmăreşte evenimentele din România încă de acum două săptămâni, constată că deşi cabinetul Grindeanu a abrogat ordonanţa privind dezincriminarea unor fapte de corupţie, românii au ieşit în stradă pentru a şasea zi consecutiv. Manifestaţii, scrie Al Jazeera în ediţia sa online, pun la îndoială competenţele lui Sorin Grindeanu şi îi cer să plece.

(foto: Casa Jurnalistului)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.