Meniu principal

Protest masiv în București și marile orașe ale țării, sediile PSD și ALDE – pichetate

UPDATE 21.50 Protestul împotriva Ordonanțelor privind grațierea și modificarea Codului penal s-a încheiat și a fost unul pașnic. Peste 15.000 de oameni din cei 28.000 care au mărșăluit până la Guvern și-au continuat drumul, pichetând sediile PSD şi ALDE. Apoi, s-au întors în faţa Palatului Victoria, de unde au plecat spre casele lor.

UPDATE 21.10 Manifestanții au ajuns în fața sediului PSD de pe bulevardul Kiseleff. Acolo, au intonat imnul României și au strigat lozinci anti-guvernamentale. Apoi, o parte din protestatari au pornit spre sediul celuilalt partid din coaliția de la guvernare, ALDE.

UPDATE 20.23 Sunt 28.000 de cetățeni la protestul din Capitală, împotriva grațierii și modificării Codului penal. Deși au ajuns la destinație, Piața Victoriei, oamenii și-au continuat drumul spre sediul PSD, din Kiseleff, considerând că social-democrații sunt cei care forțează adoptarea celor două Ordonanțe, pentru a-și scăpa oamenii corupți din partid.

UPDATE 20.05 Toți protestatarii au ajuns la Guvern, în zonă au fost mobilizate forțe de ordine impresionante. Se circulă greu pe bulevardele care traversează Piața Victoriei.

Un jandarm care asigura ordinea publică în zona Piaţa Universităţii a fost rănit după ce a fost lovit de un bărbat. Surse din jandarmerie au precizat că atacatorul nu era protestatar, fiind vorba, din primele informaţii, despre un şofer nervos.

Jandarmul a fost lovit în zona feţei, nefiind necesară deplasarea lui la spital. O ambulanţă i-a acordat îngrijiri medicale la faţa locului, acesta revenind în dispozitiv. Incidentul ar fi avut loc după ce protestatarii au plecat din Piaţa Universităţii către Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.35 O nouă estimare a jandarmilor: sunt 20.000 de oameni care protestează în București împotriva grațierii și modificării Codului penal. O parte din protestatari au ajuns, deja, în fața sediului Guvernului. Sunt cetățeni cu copii care au ales să iasă în stradă pentru a demonstra împotriva grațierii și dezincriminării abuzuliui în serviciu și conflictului de interese.

UPDATE 19.00 Sunt peste 15.000 de persoane la protestul care a pornit din Piața Universității și se îndreaptă spre Piața Victoriei.

UPDATE 18.52 Forțele de ordine se pregătesc să îi primească pe protestatari în Piața Victoriei. Se protestează îmotriva grațierii și modificării Codului penal și la Timișoara, Cluj, Baia Mare, Galați, Constanța, Iași, Brașov, Pitești.

UPDATE 18.44 Klaus Iohannis: ”E inadmisibil ca o gașcă de oameni politici cu dosare penale să vrea să slăbească statul de drept”.

Președintele a mers o perioadă cu mulțimea, timp în care protestatarii strigau ”Iohannis e cu noi”. Ulterior, președintele s-a urcat în mașină, s-a deplasat pe bd. Magheru, după care a coborât din nou, a intrat în mulțimea de protestatari și i-a salutat.

Potrivit reprezentanților Jandarmeriei, nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE 18.30 Potrivit jandarmilor, sunt 10.000 de oameni în Piața Universității care protestează împotriva grațierii și dezincriminării abuzului în seriviciu și conflictului de interese. În mijlocul protestatarilor a sosit președintele Klaus Iohannis, chiar în momentul în care mulțimea se pregătea să plece, în marș, spre Palatul Victoria.

Iohannis a fost primit cu aplauze, și a plecat după ce a salutat cetățenii adunați în Piață, care au blocat bulevardul. Sunt mii de oameni în Cluj (5.000), Iași, Timșoara sau Baia Mare, Constanța, Brașov, Galați.

Participanții la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: ”Nu amnistie, hoții la pușcărie”, ”În democrație, hoții stau la pușcărie”, ”Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare”, ”Legi pentru cetățeni, nu pentru politicieni”, ”PSD — nu uita, țara asta nu-i a ta”, ”Jos Ciorbea”.

De asemenea, protestatarii au scandat ”Demisia”, ”Rușine, rușine, rușine să vă fie”, ”Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta”.

Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt “neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie”, a scris vineri, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a spus că “sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanţe de Urgenţă”.

(în curs de actualizare)

(foto: Mediafax)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.