Meniu principal

Proiectul de lege privind modificarea Codurilor, aproape identic cu OUG 13

Comisia juridică a respins Cererea de reexaminare a legii privind încetarea interdicţiilor parlamentarilor aflaţi în conflict de interese în perioada 2007 - 2013

Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale pe care Ministerul Justiției a anunțat că îl va lansa în dezbatere publică, luni, este aproape identic cu Ordonanța nr. 13, abrogată duminică. Se pare că singura schimbare importantă este eliminarea pragului de 200.000 de lei până la care abuzul în seriviciu nu constituie infracțiune.

Ca și în OUG 13, pedeapsa va rămâne scăzută de la maxim 7 ani la 3.  În acest context, procurorii nu vor mai solicita mai multe măsuri preventive, cea mai importantă fiind arestul.

De asemenea, denunţul se va lua în considerare doar dacă este depus în termen de şase luni. Această modificare a intrat, deja, în vigoare, fiind cuprinsă în Codul de procedură penală.

Rămâne, de asemenea, articolul potrivit căruia dispoziţile „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Altfel spus, orice act normativ, de la ordin de ministru, decizii de primar şi până la hotărâri de Consiliu Local sau Judeţean, va putea fi adoptat fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor, indiferent de prejudiciu.

În cazul conflicutului de interese, este eliminată dintre beneficiarii folosului patrimonial „persoana cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”, rămânând doar funcţionarul public care comite fapta şi soţul său, rudele sau afinii până la gradul II inclusiv.

Este abrogat articolul referitor la neglijenţa în serviciu iar favorizarea infractorului până la rudele de gradul 2 este dezincriminată.

Proiectul a fost înregistrat în urmă cu puțin timp la CSM și va fi trimis către parchetele din țară, pentru a fi dezbătut, timp de 30 de zile.

„Proiectul de lege va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile Curții Constituționale pentru acele articole care au fost declarate neconstituționale. Și în ordonanță și în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituționale”, a spus Florin Iordache. 

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.