Meniu principal

Producători: peste 120 de medicamente vor dispărea după scăderea prețurilor

Ministrul Sănătăţii: Unele spitale au raportat lipsa unor medicamente care există în stoc la diverşi producători

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a declarat, în cadrul unei dezbateri, că în jur de 123 de produse farmaceutice vor dispărea de pe piață în urma reducerii cu 35% a prețului medicamentelor inovative care ies de sub protecția brevetului, decisă de Guvernul Grindeanu.

“Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariție de pe piață și care ar putea să afecteze undeva a 800.000 de pacienți pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicația aparatului respirator, medicația sistemului nervos central, medicația aparatului musculo-scheletic”, a declarat Zaharescu, la o dezbatere.

La rândul său, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, a spus că “foarte multe medicamente” vor dispărea de pe piață în cazul scăderii cu 35% a prețurilor.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.