Meniu principal

Procurorii cer ajutorul cetățenilor pentru a identifica 100 de victime reținute la ”Mineriadă”

Procurorii militari au publicat pe site-ul Parchetului General (http://www.mpublic.ro/) fotografii existente în dosarul ”Mineriada”, în scopul de a identifica 100 de persoane reținute din Piața Universității pe 13 iunie 1990 și care au fost duse la UM Măgurele.

”Procurori ai Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus prin ordonanță, în temeiul art. 196 alin. 2 din Codul de procedură penală, autorizarea publicării pe site-ul instituției a fotografiilor existente la dosarul cauzei, în scopul identificării tuturor persoanelor vătămate. Până în acest moment, în urma verificării datelor menționate în evidențele constituite la nivelul unităților unde aceste persoane au fost reținute, cât și a fotografiilor realizate la momentul reținerii, nu în toate cazurile identificarea a fost posibilă, întrucât unele din aceste persoane au declarat date de stare civilă care nu le aparțineau sau care nu au corespondent în Baza de date centrală de evidență a persoanelor”, se arată într-un comunicat al Parchetului General remis vineri AGERPRES.

Parchetul precizează că, pentru circa 100 de persoane din Piața Universității, reținute în dimineața zilei de 13 iunie 1990, nu există date suficiente care să poată conduce la identificarea lor, întrucât au fost indicate în albumele foto realizate în incinta UM Măgurele numai cu nume și prenume, fără alte date suplimentare.

”Astfel, cu toate că au fost efectuate de către procurorii militari o serie de verificări, acestea nu au condus la identificarea tuturor persoanelor vătămate în urma evenimentelor din 13 — 15 iunie 1990 petrecute în municipiul București, acesta fiind, de altfel, unul dintre obiectivele stabilite în sarcina procurorilor prin hotărârea pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care a fost confirmată măsura infirmării dispusă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest context, în vederea soluționării cu celeritate a cauzei, publicăm fotografiile următoarelor persoane. Datele care pot conduce la identificarea persoanelor vătămate din cauza anterior menționată urmează a fi furnizate într-un interval de 30 de zile de la data postării pe site-ul instituției a fotografiilor publicate, după care acestea vor fi retrase”, mai spune Parchetul.

Persoanele interesate au la dispoziție următoarele date de contact — telefon fix: 0213193833 (interior 1244), fax: 0213193889, adresă email: *protected email*.

În dosarul ”Mineriada” sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI – Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru – fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (r.) Mugurel Cristian Florescu – fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

(foto: Mariusghilezan.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.