Meniu principal

Noua procedură pentru obținerea codului de TVA, publicată de ANAF

”Succes” al guvernului PSD-LADE: nici 300 de firme n-au optat pentru plata defalcată a TVA

În condițiile în care Formularul 088 va dispărea de la 1 februarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site-ul său proiectul de Ordin care conține procedurile de înregistrare în scop de TVA și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o firmă pentru a primi codul de TVA.

”Procedurile privind înregistrarea în scopuri de TVA și anularea, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, dar și criteriile pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, pot fi consultate pe site-ul ANAF, începând de astăzi, 30 ianuarie”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.

Decizia privind eliminarea formularului 088 a rezultat ca urmare a analizei procedurii de înregistrare în scopuri de TVA, prin care s-a constatat faptul că o serie dintre informațiile solicitate erau furnizate de contribuabili prin intermediul altor formulare, precum și faptul că, în cadrul procedurii de evaluare, ANAF poate utiliza informațiile existente în bazele de date proprii sau care pot fi obținute de la alte instituții prin intermediul schimbului de informații

”În contextul solicitării Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, prin Nota nr. 28/FNJ/12.01.2017, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului, ANAF a primit sarcina guvernamentală, dispusă în ședința de Guvern din data de 12.01.2017, de eliminare a formularului (088)”, se arată în referatul de aprobare al Ordinului.

Prin Ordinul președintelui ANAF 210/2017, ale cărui prevederi vor intra în vigoare începând cu data de 1 februarie 2017, a fost abrogat Ordinul președintelui ANAF 3841/2015 privind aprobarea modelului și conținutului formularului (088) ”Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”.

”În aceste condiții, procedura actuală privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, precum și procedura de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activități economice care implică operațiuni în sfera de aplicare a TVA, aprobată prin O.P.A.N.A.F. nr. 2393/2016, presupune, pe de o parte, modificarea procedurii de evaluare și, pe de altă parte, actualizarea aplicațiilor informatice și a modalității în care sunt utilizate informațiile deținute sau obținute de ANAF, prin schimbul de informații cu alte entități”, mai precizează ANAF.

(foto: Profit.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.