Meniu principal

Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement împotriva României și Ungariei

Programul magazinelor de Paşte

Comisia Europeană (CE) a lansat, miercuri, o procedură de infringement împotriva României din cauza impunerii marilor comercianţi obligativității de a achiziţiona cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Potrivit autorităților europene, acest lucru contravine legislaţiei UE referitoare la libera circulaţie a bunurilor. În aceeași situație și pentru același motiv se află și vecinii maghiari.

Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), Horaţiu Radu, citat de News.ro, spune că procedura de infrigement trebuie privită ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ adoptat de Parlament anul trecut.

În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor. Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire.

În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a aplica aceleaşi marje de profit pentru produsele agricole şi alimentare interne şi pentru cele importate, în ciuda faptului că preţul produselor importate este condiţionat de fluctuaţii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole şi alimentare importate faţă de cele naţionale. Comisia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulaţii a mărfurilor.

Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale. Autorităţile din cele două țări au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

(foto: Economica.net)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.