Meniu principal

Primarul Braşovului, George Scripcaru, scapă de controlul judiciar

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul primarului Braşovului, George Scripcaru, în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu legat de atribuirea unui contract privind reţeaua de termoficare unei firme care nu îndeplinea condiţiile legale. De asemenea, edilul Brașovului este acuzat că ar fi luat mită 400.000 de lei de la administratorul societăţii, constând în materiale electorale pentru alegerile locale din 2012. În acest dosar, prejudiciul adus bugetului local a fost stabilit la 1,9 milioane de lei. 

“Constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii David Mihai Ciprian, Horga Liliana şi Scripcaru George”, se arată în decizia definitivă a ÎCCJ.

În acelaşi dosar, instanţa supremă a decis să rămână sub control judiciar Călin Silviu Pop, menţinând astfel hotărârea din 6 februarie a Curţii de Apel Braşov.

Procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată, la jumătatea lunii februarie 2016, pe George Scripcaru, primar al municipiului Braşov din anul 2000, pentru acuzaţiile de abuz în serviciu, instigare la tentativă de abuz în serviciu şi luare de mită.

“În perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Braşov, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii David Mihai Ciprian şi Pop Călin Silviu, a acţionat şi a determinat funcţionari din cadrul Primăriei Braşov/ Consiliului Local Braşov şi angajaţi din cadrul SC Cet SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenţii cu firma acestuia din urmă, urmărind obţinerea, atât pentru sine, cât şi pentru această societate şi persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite”, arăta DNA.

În 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Călin Silviu Pop un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziţii publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecţie a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câştigătoare, societatea omului de afaceri, deşi aceasta nu îndeplinea condiţiile pentru a face lucrările respective (lipsă personal specializat şi utilaje, lipsă experienţă în domeniu etc). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii reţelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Braşov.

Procurorii au susţinut că, pe parcursul derulării contractului, primarul George Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, prejudiciind bugetul local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Prin intermediul Cristinei Antonie, edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 de lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012, respectiv câteva mii de tricouri, şepci, pixuri, autocolante şi pachete cu alimente, pentru a fi date alegătorilor.

Primăria municipiului Braşov s-a constituit parte civilă cu suma de peste 1,9 milioane de lei. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Braşov, următorul termen fiind stabilit pentru 6 martie. George Scripcaru mai este judecat în alte două dosare.

(foto: Romaniacurata.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.