Meniu principal

Consiliul Concurenţei investigheză piaţa carburanţilor, după ce preţurile fără taxe au depăşit media UE

Consiliul Concurenței pune punctul pe ”I”: Cauza scumpirii alimentelor ar putea fi creșterea deficitului bugetar

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, a anunțat, luni, fapul că instituția a demarat o investigaţie pe piaţa carburanţilor, după ce preţurile fără taxe au depăşit uşor media Uniunii Europene. Consiliul dorește să afle modul în care s-au format preţurile, dar şi cum s-a transpus directiva europeană privind stocurile obligatorii de carburanţi. Investigaţia ar putea dura un an de zile.

”Mai ales în prima parte a anului trecut, preţurile în România fără taxe la benzină şi la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a ţărilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că, tradiţional, în România, preţurile fără taxe erau puţin sub media Uniunii Europene. Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media Uniunii Europene. Căutăm răspunsul. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare, o să vedem de ce, de la sfârşitul anului 2016, au crescut preţurile fără taxe, care acum sunt uşor peste media europeană”, a declarat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei are astfel pârghia legală în care să ceară companiilor să-i furnizeze date care să explice acest comportament pe care oficialul îl numeşte ”straniu”.

”Vârful a fost în primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e în curs de rezolvare. Undeva ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut. Pot să existe explicaţii pentru aceste comportamente, pentru aceste evoluţii, pot fi schimbări în legislaţie sau pot fi alte explicaţii. Dar ne vom uita cu siguranţă şi la modificări de legislaţie care ar putea să explice această evoluţie şi dacă sunt cumva erori pe care le-am făcut noi sau alte autorităţi ale statului, dar acestea pot fi corectate”, a adăugat Chirițoiu. 

(foto: Nineoclock.ro)

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.