Meniu principal

Preşedintele separatist catalan, Carles Puidgemont, propune Parlamentului negocieri cu Madridul

Catalonia: Carles Puigdemont, aproape de a fi desemnat, din nou, premier

Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a anunţat, marţi seară, în Parlamentul regional, că respectă votul în favoarea independenţei acestei regiuni, dar propune suspendarea declaraţiei de independenţă şi negocieri cu Madridul. 

”Guvernul catalan şi cu mine propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă, pentru ca în viitoarele săptămâni să poată să fie lansat un dialog. Suntem convinşi că acest moment istoric cere o încetare a acestei escaladări”, a declarat Carles Puigdemont, citat de Le Figaro.

El a mai arătat, în Parlament, că după referendumul din 1 octombrie Catalonia a câştigat dreptul “de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată”.

“Să fii ascultat este posibil, am văzut-o în ultimele săptămâni. «Da»-ul pentru independenţă a câştigat majoritatea absolută. Singurul limbaj pe care urnele îl înţeleg este «da»-ul faţă de independenţă, iar acest este drumul pe care-l voi apuca. Există un înainte şi un după 1 octombrie. Catalonia va fi un stat independent sub forma unei republici”, a spus preşedintele separatist catalan.

Puigdemont li s-a adresat, de asemenea, spaniolilor: ”Vreau să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi de liniştire. Vă cer să depuneţi un efort să recunoaşteţi ceea ce am adus noi până aici. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, pucişti. Suntem persoane normale care vor sp voteze”.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.