Meniu principal

UPDATE : Proiectul prin care președintele ar fi eliminat din procedura de numire a procurorilor-șefi, amânat

Pesediștii pun cruce proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi

Reîntorși din minivacanța de 1 Mai, senatorii juriști arfi trebuit să dezbată, marți, proiectul de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele şi ministrul Justiţiei ar fi eliminați din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general. Comisia juridică a Senatului a decis, însă, să amâne pentru data de 9 mai dezbaterea propunerii de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Fostul guvern tehnocrat a trimis la Senat un punct de vedere negativ faţă de adoptarea acestui proiect legislativ, însă cabinetul Grindeanu a formulat un nou punct de vedere, favorabil, însă cu observaţii, informează News.ro.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, prevede proiectul de lege. 

Totodată, revocarea acestora se face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general. La ora actuală,procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei și cu avizul CSM.

Și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să îşi numească, dintre judecătorii care au activat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Revocarea din funcţie a preşedintelui, vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii se face de către ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituţiei.

Și în acest caz, preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, Senatul fiid for decizional în acest caz.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.